SDS zaradi italijanske zaušnice zaradi neobvladovanja migracij zahteva razpravo v državnem zboru

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS, in nekateri ostali poslanci SDS v državnem zboru. (vir: arhiv)

Po izjavah italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija, da je Italija zaprosila za začasno prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo, s poslanski skupini SDS zahtevajo, da o tem vprašanju razpravlja odbor državnega zbora za notranje zadeve. Menijo namreč, da zadnja poteza Italije izkazuje nezaupanje v politiko in uspešnost Slovenije glede preprečevanja nezakonitih migracij.

 

Italijanski zunanji minister in podpredsednik vlade Tajani je namreč v soboto na kongresu Južnotirolske ljudske stranke (SVP) v Meranu dejal, da je Italija “zaprosila za začasno prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo zaradi nevarnosti infiltracije teroristov med begunce, ki preko te države prihajajo z Bližnjega vzhoda”, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

“Menimo, da zadnja poteza Italije izkazuje nezaupanje v politiko in uspešnost Slovenije glede preprečevanja nezakonitih migracij in zato predlagamo sklic nujne seje, kjer bi podrobneje obravnavali to problematiko,” so sporočili iz SDS.

V SDS predlagajo, da odbor državnega zbora od ministrstva za notranje zadeve zahteva, da odboru v roku dveh mesecev poda podrobno poročilo o sprejetih in izvedenih ukrepih za zaščito meje in preprečevanju tihotapljenja migrantov. Predlagajo tudi naj odbor od vlade zahteva, da sprejme vse potrebne ukrepe, da Italija ne prekine schengenskega sporazuma s Slovenijo.

Italija je nadzor na meji s Slovenijo uvedla oktobra lani. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je takrat dejal, da je italijanska vzhodna meja vstopna točka za migrante na t.i. balkanski poti. Kot je pojasnil, bi se lahko med njimi skrivali teroristi, povezani med drugim z Islamsko državo, česar italijanske oblasti ne nameravajo podcenjevati.

A. V.