SDS zahteva sklic izredne seje za ureditev dolgotrajne oskrbe

(vir: pixabay.com)

Poslanska skupina SDS je včeraj vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bodo poslanke in poslanci obravnavali Predlog sklepa Vladi RS za takojšnjo odpravo pomanjkljivosti Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Po več kot 20 letih poskusov vzpostavitve ustrezno delujočega sistema dolgotrajne oskrbe in preko sto variantah zakona je prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše v izjemno težkih časih epidemije covid–19 pripravila predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi.

S tem bi kot napredna, humana in socialno odgovorna družba vsem državljanom, ki zaradi bolezni, starosti, poškodb ali invalidnosti ne zmorejo več samostojno poskrbeti zase, zagotovili pogoje za dostopno, kakovostno, varno in celovito obravnavo in oskrbo.

Kmalu po prisegi vlade Roberta Goloba pa je koalicija strank Gibanja Svobode, Socialnih demokratov in Levice napovedala spremembo že veljavnega Zakona o dolgotrajni oskrbi. Namesto, da bi nadaljevala priprave na vzpostavitev sistema s 1. 1. 2023, je v javnosti pričela širiti informacije, da je zakon neizvedljiv. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pred poletjem 2022 pripravilo novelo zakona, s katero so uveljavitev posameznih pravic v okviru dolgotrajne oskrbe zamaknili za leto dni.

V letu 2023 se je nato v polnosti razgalila vsa nesposobnost, neučinkovitost in prazne floskule vlade ter koalicije. Vlada ni sledila volji volivcev na referendumu in ni pripravila vsega za uveljavitev zakona z enoletnim zamikom, pač pa je pripravila in na dopisni seji sprejela nov zakon, ki so ga 21. julija 2023 koalicijski poslanci sprejeli. Z novim zakonom pa se je uveljavitev vseh pravic, razen ene, zamaknila za bistveno več kot za leto dni. Državljani pa so z njim dobili nove birokratske ovire in nov obvezni prispevek oziroma davek za dolgotrajno oskrbo ter obveznost doplačila storitev.

Glede na navedeno je več kot očitno, da vlada niti ministrstvo za solidarno prihodnost nista sposobna zagotoviti nemotenega izvajanja Zakona o dolgotrajni oskrbi in zagotavljati upravičencem pravic, ki iz njega izhajajo.

Zaradi navedenih razlogov so nujne spremembe in dopolnitve obstoječega sistema. Poslanska skupina SDS zato predlaga, da se na izredni seji državnega zbora sprejme naslednji sklep:

“Državni zbor Republike Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da najkasneje do 30. junija 2024 Državnemu zboru Republike Slovenije v sprejem pošlje spremembe in dopolnitve Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bodo odpravile birokratske nesmisle in nepotreben obvezen prispevek za dolgotrajno oskrbo ter zagotovile izvajanje že uzakonjenih pravic.”

A. L.