SDS edina glasovala proti migrantskemu paktu v Evropskem parlamentu

“Ločiti moramo ilegalne in legalne migracije. Stranka SDS je edina glasovala proti migrantskemu paktu v Evropskem parlamentu.”

To je bil eden od poudarkov sinočnjega soočenja kandidatov na TV Slovenija pri vprašanju o migracijski politiki in migrantskem paktu.

Slovensko demokratsko stranko (SDS) je na soočenju zastopala Romana Tomc, nosilka liste za volitve Evropski parlament, ki bodo 9. junija. Tomčeva je tudi zdajšnja evropska poslanka.

Sinoči je poudarila, da je bil migrantski pakt v Evropskem parlamentu sprejet, vendar brez glasov obeh poslancev iz SDS. To dokazuje tudi glasovanje, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

Romana Tomc je še povedala, da sta bila poslanca iz SDS, “tudi edina izmed tukaj prisotnih, tudi kolegov iz SLS in iz NSi, ki sva glasovala proti temu migrantskemu paktu”.

“In treba je še enkrat poudariti: Ločiti moramo ilegalne in legalne migracije. Zakaj to poudarjam? Zaradi tega, ker je predsednik vlade nedavno izjavil, da je treba ilegalne in legalne migracije izenačiti in da bomo na ta način rešili problem. To seveda ne drži in naša stranka, v okviru evropske ljudske stranke, zagovarjam ničelno toleranco do ilegalnih migracij. Zato imamo evropski prostor, da ga ščitimo pred nezakonitimi vdori.”

NSi je podprla migracijski pakt v Evropskem parlamentu.

Romana Tomc je še dejala: Menim, da ta migracijski pakt nikoli ne bo v resnici zaživel, kajti po njegovem sprejetu je 15 držav izrazilo svoje dvome, da ta migracijski pakt ni dovolj dober. To pismo je bilo poslano tudi na Evropsko komisijo, podpisniki opozarjajo na vse slabosti. To pa je, da niso sklenjeni sporazumi z državami vračanja, da ti postopki ne tečejo dovolj hitro in da je potrebno poskrbeti za boljšo pravno varnost držav članic, ki sprejemajo migracije. “In še enkrat: na začetku sem povedala, da moramo ločiti ilegalne in legalne migracije. In nekateri še vedno govorijo o beguncih in o migracijah nasploh.”

Glasovanje v Evropskem parlamentu, 10. aprila 2024. Za migracijski pakt so iz Slovenije glasovali: Franc Bogovič (SLS), Milan Brglez in Matjaž Nemec (SD), Klemen Grošelj in Irena Joveva (Gibanje Svoboda) in Ljudmila Novak (NSi).

Milan Zver in Romana Tomc sta glasovala proti.

Evropski parlament, glasovanje za kvote migrantov, 10. april 2024. Od sedmih poslancev iz Slovenije sta bila proti le Romana Tomc in dr. Milan Zver.

Posnetka sinočnje razprave na TV Slovenija sta dostopna na povezavi:

A. L.