SD za volilno kampanjo najela Nemce in Američane

Novinar in urednik Bojan Požar danes poroča, da je stranka Socialni demokrati (SD), ki jo vodi Tanja Fajon, za volilno kampanjo najela tuje svetovalce, Nemce in Američane, za enega od poslanskih kandidatov pa Igorja Šoltesa.

Naslednje leto bo super volilno leto, državnozborske volitve bodo 24. aprila 2022, sledile bodo predsedniške, za občinske svete in župane, jeseni pa še v državni svet.

SD se utaplja v izgubah, kdo bo vse to plačal?

Stranka SD je najbolj zadolžena stranka, že več let posluje z izgubo, lani so imeli 856.602,73 evra primanjkljaja. Podjetja so bila tako že več let, najmanj od leta 2014, primorana dolg spreminjati v prisilno financiranje stranke.

Stranka ima na nepremičnini, na sedežu centrale, ki je nikoli ni plačala, vknjižene štiri hipoteke. Vse v korist Delavske hranilnice, vse tudi kaže, da gre za zelo tvegana posojila.

Iz poslovnega poročila stranke (Ajpes) je razvidno, da so v letu 2020 poplačali le manjši del posojila in limit, preostanek so očitno zaradi plačilne nezmožnosti reprogramirali (preložili rok odplačila).

Še avtomobil imajo na lizing. S članarinami in prispevki članov letno zberejo 132 tisoč evrov. Iz najemnin za poslovne prostore, ki so si jih na svoje ime vknjižili kot nasledniki Zveze komunistov Slovenije (niso pa jih plačali), so lani prejeli 56.953,13 evra, kažejo bilance.

Glede na to, da niti stavbe na Levstikovi v Ljubljani niso plačali, so v privilegiranem položaju v primerjavi z ostalimi strankami, ki so si svoje prostore bodisi kupile ali pa plačujejo najemnine.

Primanjkljaj (v tem primeru izguba) se v SD vleče že več let, tudi viri stranke so negativni že več let. To pomeni, da ima stranka negativen kapital, podjetje v gospodarstvu je v takšnem primeru zrelo za stečaj.

Več o tem smo poročali tukaj

Izpis iz e-zemljiške knjige:

Izpis iz e-zemljiške knjige

J. M.