SD po strahotni napaki v velikih težavah

(vir: arhiv)

Današnja anketa javnega mnenja, ki jo je agencija Mediana opravila za Delo, kaže na strmo padanje stranke Socialnih demokratov (SD) in nov padec njene predsednice Tanje Fajon.

S tem se potrjujejo navedbe poznavalcev in analitikov, da je SD s podpisom povolilnega sporazuma KUL naredila veliko napako, novinar Bojan Požar je to že takrat označil celo kot strahotno napako. Ocenil je še, da bo po volitvah najmočnejša stranka na levi strani stranka Levica.

Prof. dr. Miro Haček s Fakultete za družbene vede, pa je anketo in Požarjeve besede pospremil z besedami:

“SD ima predvsem kadrovsko težavo, saj je v vodstvo stranke v tem mandatu prišlo kar nekaj posameznikov, ki bodisi nimajo prav dobrega političnega občutka, bodisi so intimno bližje Levici kot SD-ju, pogosto pa tudi oboje.”

Vodilna stranka ostaja še naprej SDS. Stranka je v primerjavi s strankama SD in LMŠ bistveno izboljšala rezultat. Na zadnjih volitvah leta 2018 je SDS prejela toliko glasov kot SD in LMŠ skupaj, zdaj je razlika bistveno večja, v korist SDS.

LMŠ, SD in Levica so sicer v javnomnenjskem merjenju dosegle skoraj povsem enak rezultat, okoli 8 odstotkov vsaka. Takšnega izenačenja še ni bilo. Posebna poraženka v vsem tem je stranka SD, podpora ji pada že tretji mesec. Še avgusta jo bi volilo 13 odstotkov ljudi, zdaj 8.

V Mediani so izmerili še stranko Resni.ca, ki jo vodi Zoran Stevanović in ugotovili, da ima zelo nizek rezultat, v državni zbor ne bi prišla.

A. L.