S superračunalnikom Vega se Slovenija postavlja ob bok drugim svetovnim velesilam na področju informacijske tehnologije

Superračunalnik, ki je nameščen v prostorih Instituta informacijskih znanosti v Mariboru, je dobil ime po slovenskem matematiku Juriju Vegi. | Avtor IZUM

Včeraj je v prostorih Instituta informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru potekala slovesna prireditev ob zagonu superračunalnika Vega, največjega superračunalnika v Sloveniji in prvega dobavljenega superračunalnika EuroHPC na petaravni z zmogljivostjo več kot 6,8 petaflopa

Projekt HPC RIVR, s katerim je IZUM postal glavna gostiteljska lokacija za novi superračunalnik Vega, je rezultat uspešnega sodelovanja med Univerzo v Mariboru, kot koordinatorjem projekta, Fakulteto za informacijske študije Novo mesto ter IZUM-om.

Dogodka so se udeležili direktor IZUM-a dr. Aleš Bošnjak, predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Mitja Slavinec, rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič in izvršni direktor Skupnega podjetja EuroHPC Anders Dam Jensen.

Vega je del projekta, skupaj vrednega milijardo evrov, ki je Slovenijo umestil na zemljevid evropskega superračunalniškega ekosistema. Projekt Vega je skupna naložba v višini 17,2 milijona EUR, ki ga delno, v višini 65,8 %, sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v obsegu 34,2 % pa ga sofinancira Skupno podjetje EuroHPC.

Skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Javno agencijo za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Arnesom in javnimi raziskovalnimi organizacijami IZUM pripravlja enotni nacionalni repozitorij odprte znanosti, imenovan dCOBISS, ki omogoča akademsko-raziskovalnim institucijam v Sloveniji shranjevanje odprto dostopnih objav raziskovalcev in preostalih podatkov o projektih.

Superračunalnik je dobil ime po slovenskem matematiku Juriju Vegi in bo spodbujal odprto znanost ter raziskovanje in inovacije v Evropi.

Podpiral bo razvoj vodilnih aplikacij na področju znanosti, javne uprave in industrije v številnih panogah, še posebej pa na področjih strojnega učenja, umetne inteligence in visokozmogljivostne analize podatkov. Slovenskim in evropskim znanstvenikom bo omogočil sodelovanje v velikih mednarodnih raziskovalnih projektih ter dodatno pospešil razvoj znanosti in gospodarstva. Gre za izjemno pomembno naložbo za vzhodnoslovensko regijo, celotno Slovenijo in Evropo.

Predsednik vlade Janez Janša pa je v nagovoru med drugim dejal:

“Danes se zavedamo, da bo superračunalnik Vega posredno še dodatno močno vplival na naša življenja. Znanstvenikom bo omogočil odkrivanje novih materialov in komponent, pomagal jim bo modelirati globalne fenomene, odkriti nova zdravila in medicinske terapije v borbi proti raku ali drugim boleznim. Prav tako bo Vega v pomoč podjetjem, predvsem podjetjem, ki razvijajo najnaprednejše produkte v farmaciji, avtomobilski industriji, v energetiki in povsod drugod. S tem in podobnimi koraki Evropska unija odločno stopa tudi na pot strateške avtonomnosti.

Letos še posebej poudarjamo dejstvo, da so v lanskem letu ravno superračunalniki pomagali pri razvoju cepiv in zdravil, ki so učinkovita pri zdravljenju bolezni COVID-19, s katero se Slovenija, Evropa in svet še vedno spopadajo. S pomočjo računalnikov so znanstveniki tako v kratkem času odkrili številne nove spojine, za kar bi sicer potrebovali neprimerljivo in bistveno več časa. Kako dragocen za reševanje življenj je čas v kriznih razmerah, pa verjetno danes, ko smo še vedno sredi epidemije, ni treba posebej poudarjati.”

Celoten premierjev govor lahko preberete tukaj

Predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti ob zagonu superračunalnika Vega (vir: gov.si)

Superračunalnik Vega je sicer prvi v vrsti novih sistemov, ki jih v okviru skupne evropske iniciative za digitalizacijo vzpostavljajo po vsej Evropi.

Foto: Vlada RS, Twitter

M. D.