S četrtim paketom protikoronskih ukrepov sprejeta tudi pravna podlaga za uvedbo mobilne aplikacije

Državna sekretarka Mateja Ribič (vir: gov.si)

Na današnji novinarski konferenci je namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager predstavila aktualno epidemiološko sliko v Sloveniji. O aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 ter včeraj potrjenem četrtem paketu protikoronskih ukrepov pa sta v nadaljevanju spregovorila državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Ukrepi in aktualno stanje epidemiološke slike bo Slovenija danes predstavila tudi na srečanju med predsednikom vlade Janezom Janšo ter hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem in njunima ožjima strokovnima ekipama, odgovornima za obvladovanje epidemije. Osrednja pozornost srečanja bo namenjena usklajenemu boju proti covid-19, zajezitvi širjenja novega koronavirusa, ukrepom za omejitev širitve zlasti med mladimi ter nudenju pomoči državam Zahodnega Balkana v boju zoper virus.

V Sloveniji smo včeraj presegli številko 113 tisoč izvedenih testov. Po besedah Čakš Jagrove je bilo do včeraj potrjenih 1793 primerov, novih primerov na včerajšnji dan je bilo 17, število aktivnih primerov se je povečalo na 236.

V tednu med 29. junijem in 5. julijem je bilo evidentiranih 132 primerov okužbe. Od teh jih je bilo 25 uvoženih iz drugih držav, največ iz Hrvaške osem, iz Bosne in Hercegovine sedem in štirje iz Srbije. 73 primerov izhaja iz lokalnih okolij, pri 22 primerih vir okužbe ni znan.

Z včerajšnjim dnem Slovenija dosega 11,34 primera na 100.000 prebivalcev 14-dnevne kumulativne incidence, s čimer ostajamo v rumeni skupini držav.

Zdravstveni inšpektorat je včeraj opravil 753 nadzorov izvajanja karantenskih odločb (skupno od sobote 1876), pri čemer so ugotovili številne kršitve. 585 oseb je bilo prisotnih na naslovu, navedenem v odločbi, v 25 primerih ne. V 30 primerih se je izkazalo, da je bil naslov napačen, v 15 primerih lastnik objekta ni odprl vrat, v 50 primerih oseb s karanteno v večstanovanjskih objektih ni bilo možno najti.

Zdravstveni inšpektorji bodo v prihajajočem vikendu izvajali nadzor nad gostinskimi lokali, tako v dnevnem kot nočnem času.

Državni zbor je včeraj potrdil Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covid-19. Državna sekretarka Mateja Ribič je zato predstavila novosti, ki se nanašajo na podaljšanje ukrepa čakanja na delo, določitev in plačilo nadomestila za odrejeno karanteno, financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih v javni mreži in Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje ter na uvedbo mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi.

Poudarila je, da je pri določanju višine nadomestila glede karantene treba upoštevati razloge, zakaj je bila ta delavcu odrejena. Če bo delodajalec delavcu, lahko odredil delo na domu, nadomestilo ne bo potrebno.

Delavec, ki mu bo odrejena karantena zaradi stika z okuženim med delovnim časom, ima pravico do 100-odstotnega nadomestila.

Delavec, ki se bo vračal v državo iz zelenega ali rumenega seznama in bo ob prehodu meje v Slovenijo zanj odrejena karantena ali pa, če mu bo odrejena karantena zaradi stika z okuženim, bo imel pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov svoje povprečne mesečne plače.

Delavec, ki bo šel v državo na rdečem seznamu in mu bo ob vrnitvi odrejena karantena, ne bo upravičen do nadomestila plače. Izjeme bodo v primerih smrti bližnjega sorodnika (zakonca, zunajzakonskega partnerja, otroka, staršev) ali rojstva otroka. V teh primerih bo delavec dobil 50 odstotkov svojega siceršnjega plačila, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače.

Zakon je vzpostavil tudi temelje za vzpostavitev delovanja mobilne aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi. Namestitev in uporaba mobilne aplikacije bo prostovoljna in brezplačna, razen v primerih, ko bo posameznik potrjeno pozitiven na virus. V teh primerih bo namestitev mobilne aplikacije obvezna z vnosom naključne kode.

M. D.