Ruski samodržec tudi včeraj nadaljeval svojo morijo

Eden od včerajšnjih napadov na mesto Kharkov, drugo največje mesto v Ukrajini.

Navkljub dogovoru o začasni zaustavitvi Putinovih napadov in vzpostavitvi evakuacijskih poti iz dveh obleganih mest na jugovzhodu Ukrajine se to včeraj ni zgodilo.

Diktator je nadaljeval ofenzivo na Mariupol in ostala mesta. Napadal je stanovanjska naselja, v ruskem obstreljevanju je bila poškodovana glavna stavba ene od otroških bolnišnic. Uničene so številne stavbe, izgubljenih veliko človeških življenj, tudi otroških.

Putinovi so zavzeli celo psihiatrično bolnišnico, v kateri je 670 ljudi. Ljudem zmanjkuje vode in zdravil.

Ukrajina je od začetka vojne sestrelila več ruskih letal in helikopterjev, tudi včeraj. Okoli 80.000 Ukrajincev je zapustilo svoje službe v državah EU in se vrnilo iz tujine, da bi branili državo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponoči v nagovoru ameriškim kongresnikom zaprosil za več vojaške pomoči.

Včeraj je v Kremelj pripotoval izraelski premier, ki se je srečal s Putinom. Namen je bil ustavitev vojne, ki se jo gre ta ruski diktator. Kijev je tretji krog pogajanj z Rusijo napovedal za ponedeljek. Rusija uradno tega še ni potrdila. Nekateri so naklonjeni tudi posredovanju Kitajske. Vse za to, da se kremeljskega samodržca in njegovo morijo na ukrajinskih tleh ustavi.

Ukrajino zapuščajo ženske in otroci, po napovedih je že okoli 1,5 milijona beguncev. Hkrati iz Rusije bežijo izobraženi mladi. Ti pred Putinom bežijo predvsem na Finsko, z vlaki in osebnimi avtomobili.

Rusijo so zapustile številne multinacionalke, v Evropi je vse večji pritisk na ruske oligarhe.

Kiril, 18-mesečni deček je bil včeraj ubit v Mariupolu, potem ko Rusi niso hoteli izpolnjevanja obljube, da bodo odprli evakuacijski koridor za mestne civiliste. Fotografi so ujeli njegove starše, ki so z njim pohiteli v bolnišnico, toda fantovsko srce se je kmalu po tem ustavilo.

Najnovejši zemljevid napadov Putinovih sil v Ukrajini:

Vir: Visegrád 24, Twitter in liveuamap.com

M. D.