Ruski diktator čedalje bolj razjarjen

Videoposnetki iz luhanske regije kažejo, da je ruska ofenziva propadla, ukrajinska vojska je v bitki ubila več deset ruskih in separatističnih vojakov. (vir: Zajem zaslona, Twitter)

Ukrajinska vojska še naprej uspešno odbija napade ruskih sil na glavno mesto Kijev, izhaja iz včeraj objavljenega poročila generalštaba ukrajinskih oboroženih sil. Prav tako naj bi imele ruske sile težave pri logistiki, kar jim otežuje vzdrževanje potrebne hitrosti napredovanja, da bi dosegle zadane cilje.

Svetovni splet je poln posnetkov mladih ruskih vojakov (skoraj otrok), ki v Ukrajini sedijo ob svojih mrtvih prijateljih.

Nekdanji ruski premier Mihail Kasjanov, ki ruskega napada na Ukrajino ne podpira, je za britansko radijsko postajo LBC povedal, da naj bo »Putina zelo strah«. Putina je enotni in oster odziv Zahoda ujel povsem nepripravljenega in ga je izredno presenetil. “Putin je mislil, da bo vse potekalo gladko in brez večjega ugovarjanja mednarodne skupnosti kot takrat, ko si je Rusija priključila polotok Krim.” Putin je vedno bolj šokiran in razjarjen. Na vprašanje radijskega voditelja, ali meni, da bi se nad Putina zaradi brutalne invazije Ukrajine lahko zgrnil gnev ruskega ljudstva, je Kasjanov odgovoril, da v kratkem ne, ga še vedno podpira razmeroma visok delež Rusov, dolgoročno pa zagotovo.

“To, kar je svoji državi naredil Putin, bodo ruski ljudje plačevali še desetletja,” je povedal  Kasjanov in napovedal, da bo Putin na oblasti v Rusiji vztrajal še največ dve leti, nato pa ga bodo “odstranili”.

Svetovna zdravstvena organizacija je od začetka ruske agresije v Ukrajini zabeležila že več kot 70 ločenih napadov na bolnišnice, reševalna vozila in zdravnike, število pa se dnevno veča. Organizacija ugotavlja, da je ciljanje zdravstvene infrastrukture postalo del strategije in taktike sodobnega vojskovanja, poroča britanski BBC.

Ameriški predsednik Joe Biden je Putina označil za “klavca” oz. mesarja. Ob včerajšnjem obisku Poljske je povedal, da Rusija ne bo nikoli premagala Ukrajine, vojna pa je Putinova strateška napaka.

Putinovi so včeraj obstreljevali mesto Lvov na zahodu Ukrajine, ki mu je bilo doslej v večji meri prizaneseno. Bilo je več ranjenih.

Ruska vojska je prevzela nadzor nad mestom Slavutič, 50 kilometrov severovzhodno od jedrske elektrarne Černobil. Ruske sile naj bi zajele župana mesta Jurija Fomičeva, prebivalci pa so se z ukrajinskimi zastavami podali na ulice, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V tem mestu prebivajo zaposleni v černobilski jedrski elektrarni.

Zadnji dogodki:

  • Ukrajina je včeraj uničila 18 zračnih plovil: eno letalo, 12 dronov in 5 izstrelkov.
  • Rusi obstreljujejo mesto Harkov.
  • Ukrajinska vojska je sestrelila 3 rakete, izstreljene iz Belorusije.
  • Rusi so tudi včeraj uporabljali balistične rakete.
  • V Balakiji so ruske enote ugrabile mestne uradnike, verjetno tudi župana Ivana Stolbovyja.
  • Rusi so izstrelek usmerili v skladišče nafte v regiji Rivne.
  • Rusi so izstrelek usmerili tudi v eno od šol v bližini Lvova.
  • Rusija je v zadnjih dneh v več mestih zajela skladišča goriva. Zadeli so skladišča goriva, da bi zaustavili gibanje ukrajinskih čet.
  • Evakuacija prebivalcev iz Mariupola: včeraj so v kraj Zaporožje prispeli prvi avtobusi.
  • V več državah so bili tudi včeraj množični protesti v podporo Ukrajini.

Posnetek obupanih ruskih vojakov ob številnih mrtvih:

Video ruskega raketnega napada, ki je zadel skladišče goriva v Lvivu.

Protestni shod v podporo Ukrajini v Londonu:

Vir: Visegrád 24 (Twitter) in Ukrajina Najnovejše novice na zemljevidu v živo – liveuamap.com

A. L.