Rusija čedalje bolj osamljena

Ruska kolona v Ivankivu, posneta s satelitom, dolga 40 milj. Ob poti gorijo številni domovi. Satelit je posnel tudi vojake in helikopterske enote na jugu Belorusije, manj kot 30 km severno od meje z Ukrajino.

Rusija je čedalje bolj osamljena, Putinu pri napadih na Ukrajino ne gre po načrtih. Putin je načrtoval, da bo Ukrajino spravil na kolena v štirih dneh, naletel pa je na množičen odpor Ukrajincev.

V soboto so v enem od ruskih medijev že objavili vnaprej pripravljen “slavilni” komentar, kako je Rusija uspela, nato so ga na hitro umaknili.

Iz Ukrajine je na Zahod zbežalo več kot pol milijona ljudi, tu gre za ženske in otroke, moški v starosti od 18  do 60 let ostajajo v domovini, v državo se celo vračajo moški, razseljeni v drugih državah. Vsi so se združili v obrambi domovine.

Nadaljujejo se mednarodna prizadevanja za končanje ruske invazije na Ukrajino. Med včerajšnjimi pogovori so potekali siloviti spopadi v Harkovu. Predsednik slovenske vlade je v pogovoru za TV Slovenija sinoči povedal, da Putin ne more dobiti te vojne.

Pomembnejše novice včerajšnjega dne:

– Rusija je osamljena tudi v Združenih narodih.

– Združeni narodi so sporočili, da je v Ukrajini umrlo več kot 100 civilistov.

– ZDA je izgnala 12 ruskih diplomatov z misije pri Združenih narodih.

– Turčija je prepovedala plovbo za ruske vojaške ladje skozi ožini Bospor in Dardanele, rusko invazijo na Ukrajino so označili za vojno.

– Kanada je prepovedala uvoz ruske nafte.

– Sankcije proti Rusiji zaostruje tudi Velika Britanija.

– Shell napovedal izstop iz projekta Severni tok.

– Evropska unija je na seznam sankcij dodala več ruskih oligarhov blizu Putina, med drugim sta na seznamu med drugim prvi mož ruskega energetskega velikana Rosneft, Igor Sečin, in izvršni direktor naftne družbe Transneft, Nikolaj Tokarev, pa tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

– Ukrajini pošiljajo pomoč številne države, tudi Tajvan, ki jim je poslal 27 ton medicinskih pripomočkov.

– Več tisoč protestnikov se je sinoči zbralo tudi v središču Londona proti vojni v Ukrajine. Rusi, jezni na svojega predsednika Vladimirja Putina, so združili moči z Ukrajinci in ljudmi številnih drugih narodnosti na Trafalgarjevem trgu. Sporočali so: “Putin je res najslabša stvar, ki se je zgodila Rusiji.”

Zadnje novice nočnih dogodkov:

– Ruske enote so na določenih območjih ponovno združile oklepna vozila ter raketno in topniško orožje, predvsem za obkolitev in zajetje Kijeva in večjih mest Ukrajine, vključno s Karkivom, Černihivom, Odeso, Khersonom in Mariupolom.

– Pomemben del vojaške opreme prihaja z ozemlja Belorusije in prek zasedenega Krima.

– Ruske enote poskušajo vdreti v kraj Khersona. Napredujejo od letališča do avtoceste Nikolajev in krožišča v bližini hladilne naprave.

– Ukrajinci so odbili še en ruski napad na Irpin v regiji Kyiv.

– Več ruskih vojakov je na poti v Ukrajino, v Kursk.

– Ukrajina je z artilerijo in brezpilotnim letalom uničila veliko rusko kolono s tanki.

– Iz jedrske elektrarne v vzhodni Ukrajini so potrdili, da so ruske sile v bližini, vendar niso vstopile na kraj.

– V nekaterih mestih so veliki izpadi internetne povezljivosti.

Tuji mediji so včeraj objavili izjave dveh virov (diplomatskega in varnostnega), povedali so, “da se Moskva pripravlja na nov vojaški napad”.

Sprotne informacije lahko spremljate na povezavi:  liveuamap.com

A. L.