RTV Slovenija naj bi ukinila dopisništvo v Moskvi

Vlasta Jeseničnik (vir: RTV Slovenija, zajem zaslona)

Nekateri mediji danes navajajo, da se na nacionalni Radio-televiziji (RTV) Slovenija odločajo o ukinitvi dopisništva v Moskvi.

Dopisnica Vlasta Jeseničnik pa naj bi morala do konca avgusta zapustiti Rusijo.

Po nekaterih informacijah naj bi s tem, kot kaže, ugasnila tudi dopisniška pisarna, saj naj ne bi bilo znano, da RTV Slovenija v Moskvo pošilja koga drugega.

Vendar pa znani preiskovalni novinar Bojan Požar danes na Twitterju navaja, da je pri tej novici zagotovo najbolj pomenljivo to, da javno RTV Slovenija subvencionirajo Rusi.

Stanovanje, ki ga RTV Slovenija najema sredi Moskve, je namreč last zunanjega ministrstva Ruske federacije. Rusija ga slovenskim televizijcem oddaja ceneje, kot če bi ga sicer najemali na nepremičninskem trgu.

Požar navaja, da tega slovenski mediji v člankih ne omenjajo. Je pa iz te Požarjeve navedbe še bolj razumljivo, zakaj je dopisnica Vlasta Jeseničnik o vojaškem napadu Rusije na Ukrajino ter s tem povezanimi informacijami poročala zelo skopo. Celo tako daleč je šlo, da takšno dopisništvo res ne more opravičiti svojega obstoja.

Nekateri sicer navajajo, da se na RTV Slovenija odločajo o domnevnem premiku dopisništva v Kijev, Ukrajino.

Za umik svojih predstavništev v Rusiji se sicer zaradi njene agresije na Ukrajino odloča vse več organizacij in podjetij. V zadnjem letu so se tako iz Rusije umaknila številna podjetja.

M. D.