Rožič edini od nadzornikov Darsa ni dal soglasja za javno naročilo sporne nabave mehanizacije

Oddaja Tarča na TV SLO1 (vir: Zajem zaslona)

V oddaji Tarča na TV Slovenija so sinoči razkrili še en primer domnevnega urejanja posla na Darsu v zameno za provizijo. Gre za primer lastnika podjetij GB Sport in RGG Investicije Gašperja Bedenčiča, ki naj bi direktorju drugega podjetja v imenu NSi ponujal ureditev posla z Darsom v zameno za 5-odstotno provizijo.

Gre za razpis za dobavo specialnih strojev, vrednih po 300.000 evrov in več, ki ga Dars še pripravlja. Z razpisom naj bi Dars nabavil okoli 15 strojev v vrednosti 4,5 milijona evrov. Zdaj se kaže, da je bil razpis prirejen.

Po navedbah novinarjev oddaje je Bedenčič, povezan z NSi in Robertom Ilcem (tajnikom stranke), pred okoli pol leta prišel v pisarno direktorja enega od večjih slovenskih podjetij za dobavo specialnih vozil in mu ponudil, da lahko posel na razpisu dobijo, če dajo nekaj odstotkov stranki NSi. Ponudil je prilagoditev razpisnih pogojev v zameno za pet odstotkov vrednosti pogodbe. Razpis je bil nato tudi tako prilagojen, da se je nanj lahko prijavil le en ponudnik.

Predsednik NSi Matej Tonin, ki je bil gost v Tarči, je prispevek o Bedenčiču označil kot zaskrbljujoč, o povezavah Bedenčiča z NSi ni želel slišati ničesar, hkrati se je izgovarjal na nadzorni svet.

Nato se je oglasil dr. Robert Rožič, zdaj že nekdanji član nadzornega sveta Darsa, ki je prek omrežja X Toninu sporočil: “Danes sem bil citiran v oddaji Tarča kot bivši podpredsednik Nadzornega sveta (NS) Dars glede javnega naročila (JN) Nabava mehanizacije. Od vseh članov NS edino jaz nisem dal soglasja za navedeno JN in sem bil proti.”

Janez Tomšič, član uprave SDH iz kvote NSi (vir: Zajem zaslona)

Tonin se na to ni odzval. Dars obvladuje stranka NSi, predsednik uprave je Valentin Hajdinjak, podporo imajo tudi v Slovenskem državnem holdingu (SDH), kjer je član uprave Janez Tomšič, predsednik pa Žiga Debeljak, prijatelj Roberta Goloba. Tomšič je bil na predlog NSi oz. iz kvote NSi na to mesto imenovan v prejšnjem vladnem mandatu, Aleš Hojs pa je sinoči na omrežju X zapisal, da je Tomšič na SDH v času Golobove vlade “ostal zato, ker je to z Gibanjem Svoboda uredila NSi. Za Toninove izjave v sinočji Tarči, da NSi s Tomšičem nima nobene veze, saj ni član NSi, pa je Hojs zapisal, da Tonin “brezramno laže, ko trdi, da s kadri, ki so v upravah državnih družb ostali na podlagi dogovora njegove stranke s koalicijo, nima nič.” Hojs je objavil še fotografijo, kako Tomšič “pozira ob kamionih očitno prirejenega razpisa”.

Fotografija, kako Tomšič “pozira ob kamionih očitno prirejenega razpisa”. (vir: Aleš Hojs, X)

M. D.