Romskega kriminala vse več, v Ivančni Gorici organizirali celo vaške straže

Fotografija je simbolična.

Policija uradno ne vodi statistike o kriminalu, ki ga zagrešijo Romi, vedo pa policisti povedati, da v občinah, kjer je veliko število Romov, ti povzročijo tudi do 90 odstotkov vsega kriminala. V Ivančni Gorici so razmere tako resne, da so se krajani odločili organizirati t. i. vaške straže.

 

V občini Ivančna Gorica namreč beležijo vse več kriminala. Vlomi, kraje in več tisoč evrov vredne škode so postale njihov vsakdan, saj je policistov pri njih premalo. Da bi lahko policija učinkovito nadzirala varnost, bi potrebovali vsaj še 20 policistov.

Zato se je skupina krajanov oblikovala v t. i. vaško stražo. Gre za skupino devetih ljudi, ki v izmenah prebedijo vso noč, se sprehajajo po naseljih in varujejo premoženje. Zdaj že dva tedna zapored.

Kot je za oddajo Svet povedal Darko Perko, so se za oblikovanje skupine odločili, ker se na njihovem območju pojavlja vse več kriminala, policija pa območja ni sposobna učinkovito nadzirati. Vsi so zaposleni in bi ponoči raje spali, kot pazili na premoženje, a druge izbire nimajo.

A. V.