Romana Tomc: “Žalostno je gledati, kako se populizem zlahka širi. Širijo pa ga ravno tisti, ki zase pravijo, da se borijo proti njemu”

Evropska poslanka Romana Tomc

Včeraj je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta potekala razprava o vplivu ukrepov proti Covidu-19 na demokracijo, temeljne pravice in pravno državo. Evropska poslanka Romana Tomc je ob tem zapisala:

“Neverjetno, koliko populizma, praznih besed in sprenevedanja! Da ne rečem zavajanja in laži. Smo v časih največje krize od ustanovitve EU dalje. Ljudje umirajo, zbolevajo, gospodarstvo kleči, delovna mesta se zapirajo, socialne stiske naraščajo. Nekateri pa se obnašajo, kot da ne bi imeli stika z realnostjo. Povsem neodgovorno. Kolegica Tanja Fajon je v razpravi po pričakovanjih populistično napadla tako madžarsko kot seveda vlado Janeza Janše.

Ob tem bi se bilo dobro spomniti, da so prav ti populisti, ki so danes tako glasni in kritični, sami vrgli puško v koruzo. Zdaj poskušajo narediti vse, da bi bilo delo vlade čim težje. Problem pri tem je, da s tem neposredno škodujejo ljudem. Smo v res težkem obdobju, ko bi lahko vsaj za nekaj časa opustili bitko za oblast. Najprej moramo skupaj premagati virus.

So se vsi ti navidezni varuhi demokracije, temeljnih pravic, svobode, varstva podatkov in še česa sploh kdaj vprašali, kaj si o njihovih floskulah mislijo tisti, ki so hudo zboleli in preživeli Covid na intenzivni negi? Kaj bi o varovanju podatkov rekli svojci umrlih? Najbrž bi naredili vse, brez vprašanja bi naložili tudi 3 aplikacije za sledenje virusu, če bi le lahko rešili svoje najdražje. Kako na spodbujanje petkovih protestov gledajo tisti, ki v skafandrih skrbijo za bolne? Kaj si o zasmehovanju in posledično množičnem nespoštovanju vladnih predlogov mislijo vsi drugi, ki po svojih najboljših močeh pomagajo v boju z virusom, od negovalk v domovih za starejše, do pripadnikov civilne zaščite. Kako se počutijo ob tem, ko nekdo zavestno ruši vse, za kar se trudijo?

Ukrepi so nesorazmerni, pravijo. Kateri? In kaj sploh, v primerjavi z življenjem, predstavlja nesorazmeno velik poseg v temeljne pravice ljudi? Poglejmo raje malo primerjavo z drugimi državami EU. Je omejevanje gibanja na občine res tako neznosen ukrep? V nekaterih državah, in to ni Madžarska, bi bili veseli, če bi imeli ta luksuz. Delo od doma? Šolanje na daljavo? Je to cena, ki je nismo pripravljeni plačati za to, da bi rešili življenja? Drugod očitno so, ker to so ukrepi, ki so v veljavi tudi v drugih državah. Zapiranja dejavnosti se seveda nihče ne veseli, vendar vlada skrbno pazi, da bodo vsa podjetja in zaposleni dobila ustrezna nadomestila, ki jim bodo pomagala preživeti. Vlada je ravno ta teden sprejela že šesti paket ukrepov, ki prav gotovo še ni zadnji.

Posegi v medije? Kakšni le?! Ob evidentnem in orkestriranem napadu MSM na vlado, kar je zdaj res že vsem jasno, zgodbe o tem, da vlada ogroža medijsko svobodo, pač ni več mogoče prodati. Povejte, v kateri drugi državi je svoboda medijev tako velika, da celo na njihovi nacionalni TV promovirajo nasilje in kršenje ukrepov vlade? Kje pred mikrofone vabijo organizatorje protestov, kriminalce in neke kvazi influencerje, ki so jih sami ustvarili?

Kje, razen v slovenskih medijih, ob vseh ukrepih in milijardah, s katerimi vlada rešuje gospodarstvo in delovna mesta, te ukrepe omenijo le površno in na hitro, potem pa na dolgo in široko razpravljajo o tem, kako to absolutno ni dovolj in iščejo razloge, kako se nečesa ne da narediti. Vsak ukrep želijo pokvariti, minimizirati, umazati.

Žalostno je gledati, kako se populizem zlahka širi. Širijo pa ga ravno tisti, ki zase pravijo, da se borijo proti njemu.

Čeprav so razmere resne, poskusi rušenja vlade pa se vrstijo dan za dnem, kar vlado postavlja pred resne preizkušnje, tega zapisa ne morem končati brez spodbudnih besed. So povsem na mestu, brez olepševanja.

Težko je napovedati, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh in tednih in kako močni bodo koalicijski partnerji. Ampak, nekaj je gotovo. Covid bo počasi izgubljal svojo moč, tudi cepivo je pred vrati. Samo zadovoljni smo lahko, da nas je skozi to težko obdobje peljala vlada Janeza Janše. Ukrepi, ki jih je sprejemala vlada, so rešili marsikatero življenje, podjetje in delovno mesto. Učinkovali bodo še nekaj časa in po napovedih evropskih institucij bomo to krizo premagali bolje in z manj posledicami od EU povprečja. To je dobro in verjamem, da se velika večina ljudi tega tudi zaveda. Celo tisti, ki sicer ne navijajo za desnico, pravijo, “še dobro, da je Janša”. … In levi bodo spet skočili v zrak, ampak tako pač je.

Ostanite zdravi, spoštujte ukrepe, pazite nase in na vse okoli vas.”

Vir: fb/romanatomc.si/

C. R.