Na obvladovanje epidemije v regijah lahko močno vplivajo župani

Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Vladni govorec Jelko Kacin.

Včeraj je bilo opravljenih 6579 testiranj, potrjenih je bilo 2107 testov. Delež je znašal 32 odstotkov. V absolutni številki je to 32 manj pozitivnih primerov kot pretekli torek. Število novih pozitivnih primerov se v zadnjih 4 dneh, v primerjavi z istim obdobjem v preteklem tednu, znižuje že četrti dan zapored. 

Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1251 covid pacientov (33 manj kot dan prej). Na intenzivnih oddelkih je bilo 211 pacientov (7 več).

V bolnišnicah je umrlo 24 oseb, v domovih za starejše še 15, skupaj 39. Sprejemov v bolnišnice je bilo včeraj 117, a je bilo hkrati tudi veliko odpuščenih, 128.

Glede na število novih pozitivnih primerov na včerajšnji dan izstopajo naslednje občine: Novo mesto 110, Krško 40 in Trebnje 23, Celje 46, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica 40, Žalec 31, Šentjur 29, Polzela 28, Vojnik 23, Murska Sobota 34, Koper 31, Sežana 41, Ljubljana 149, Maribor 57, Kranj 58.

V domovih za starejše so na novo ozdravljeni 204 stanovalci in 82 zaposlenih.

Novih pozitivnih primerov v domovih za starejše je bilo pri stanovalcih včeraj 134 oziroma 56 pri zaposlenih. Največje število novih pozitivnih primerov (več kot 10) pa je ugotovljeno pri DSO Sežana (24), Senecura Vojnik (11) in DSO Polzela (15).

Podatke je na današnji novinarski konferenci predstavil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, sodelovali sta še predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc in Nuška Čakš Jager iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc ocenjuje, da se razmere morebiti mikroskopsko umirjajo. Skrbi jo izgorelost pri zaposlenih. Ocenjevati vpliv sproščenih ukrepov v teh dneh do 23. decembra je nehvaležno, bistveno bo, da bodo ljudje ukrepe spoštovali.

Povedala je še:

– Otroci se bodo lahko po novem letu vrnili v šole, če bodo epidemiološke razmere ugodne. K temu pa mora prispevati vsak od nas. Množična druženja predstavljajo največje tveganje.

– V UKC Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 332 covid bolnikov. Delež bolnikov na intenzivni negi se povečuje, saj sprejemamo vse več pacientov, ki potrebujejo umetno predihavanje. Povprečna starost bolnikov je 69 let.

– Veselijo se cepiva in želijo, da se cepi čim več ljudi. Za cepljenje so prijave v UKC zbirali in s strani vseh skupin zaposlenih pridobili skupaj 3000 prijav, kar pa je premalo. Organizacijsko so na cepljenje pripravljeni  in ga bodo na svojih zaposlenih brez problema izvedli.

Glede ukrepov za praznike Zupančeva splošna druženja odsvetuje, v družinskem krogu pa naj vsaka družina presodi, kdo od članov bi bil lahko kritičen glede prenašanja virusa na druge.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager pa je dejala, da skupno število pozitivnih primerov med oskrbovanci v domovih za starejše se že zadnjih nekaj dni znižuje, dnevno število pa zelo niha. Na obvladovanje stanja v regijah imajo velik vpliv župani. Sezona gripe se še ni začela, niti v Sloveniji niti v EU.

Ankete kažejo, da se največ oseb okuži v družini oziroma skupnem gospodinjstvu. Povečuje se navajanje zasebnega druženja kot vir okužbe.

M. D.