Romana Tomc: “Vsako leto znova se v juniju z mislimi vračamo v dneve, ko se je Slovenija osamosvajala”

Romana Tomc, evropska poslanka

“Imamo srečo, da smo del Evropske unije in drugih mednarodnih skupnosti, ki z vsemi svojimi pomanjkljivostmi še vedno ponujajo varnost in prostor za napredek. A bistveno pri tem je, da si tudi v tej skupnosti najdemo svoj prostor, prepoznavnost in vpliv,” v čestitki ob Dnevu državnosti pravi evropska poslanka Romana Tomc.

Dragi državljani,

vsako leto znova se v juniju z mislimi vračamo v dneve, ko se je Slovenija osamosvajala. Spomnimo se na to, zakaj smo se odločali za samostojno državo. Želeli smo si iz države, ki nas je dušila, hrepeneli smo po boljši prihodnosti.

Obletnice so priložnost, da se spomnimo, ali smo dosegli in uresničili svoja pričakovanja. V enem delu smo te želje in hrepenenja uresničili. Imamo svojo državo, svoj jezik, kulturo, smo del mednarodne skupnosti. Vendar zdi se, da smo bili takrat bolj ambiciozni in samozavestni, kot smo sedaj, po treh desetletjih samostojnosti. Tisti namreč, ki so imeli večino tega časa oblast, so poskušali to samozavest in ambicije zatreti. S pomočjo medijev, ki se v resnici nikoli niso osamosvojili, jim je to uspelo.

Pravi Slovenci in Slovenke, domoljubi, na to ne smemo nikoli pristati. Imamo srečo, da smo del Evropske unije in drugih mednarodnih skupnosti, ki z vsemi svojimi pomanjkljivostmi še vedno ponujajo varnost in prostor za napredek. A bistveno pri tem je, da si tudi v tej skupnosti najdemo svoj prostor, prepoznavnost in vpliv.

Besede so poceni, dejanja so tista, ki štejejo. Vlada Janeza Janše je pokazala, da je Slovenija zmožna velikih dejanj in da ni razlogov, da ne bi bili ponosni nase in na svojo državo.

V času velikih preizkušenj, ki so pred nami, si ob prazniku želim samo to, da ne bi nikoli obupali v svojih željah po ciljih, na katere bi nas danes, če bi bil še vedno z nami, najlepše opomnil dr. Jože Pučnik.

Čestitke ob dnevu državnosti, obletnici samostojne Slovenije.

Romana Tomc