Romana Tomc: “Pismo predsednika vlade razumem kot pozitivno sporočilo in poziv k sodelovanju”

Evropska poslanka Romana Tomc (vir: Zajem zaslona)

Evropska poslanka Romana Tomc je bila sinoči gostja informativnih oddaj Odmevi in 24UR Zvečer. Tema obeh je bilo pismo predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše voditeljem držav Evropske unije, ki je med slovenskimi opozicijskimi vodji in njim naklonjenih medijih dvignilo precej prahu.

Romana Tomc je poudarila, da pismo predsednika vlade razume kot poziv k sodelovanju. Kot pozitivno sporočilo, poziv k ukrepom, da se sredi največje krize ne znajdemo v še težjem položaju.

Povedala je še: “V Evropski uniji bolj kot kadarkoli prej potrebujemo sodelovanje in spoštovanje. In to pismo je eden od korakov k temu.”

Predsednik vlade je v svojem pismu jasen: “Slovenija nima težav z vladavino prava, kot očitajo nekateri, zavezana je k njenemu uresničevanju in spoštovanju. Želimo pa si, da bi vladavina prava veljala za vse države enako. Da ne bi bila stvar politične odločitve, ampak strokovne presoje. In da bi v EU obstajali mehanizmi, ki takšno presojo omogočajo.”

Za konec je dodala: “Slovenija je, kot večina drugih držav, izpogajani predlog o naslednjem večletnem finančnem načrtu in skladu za okrevanje podprla. A nekateri ga niso. In to bo škodovalo vsem. Pismo je poziv, da poskusimo doseči dogovor, da rešimo to situacijo in državam omogočimo dostop do denarja, ki ga v tej krizi zares nujno potrebujejo.”

Pismo Janeza Janše evropskim voditeljem je dostopno – tukaj

M. D.