Romana Tomc o zlorabah, ki si jih je privoščila Tanja Fajon

Evropska poslanka Romana Tomc

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Bruslju govorili tudi o ustnem vprašanju Komisiji glede madžarskega vmešavanja v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji, kar je sicer na dnevni red spravila socialistična evroposlanka Tanja Fajon, tudi predsednica SD. Fajonova v napadu na zdajšnjo vlado v Evropskem parlamentu ni bila uspešna, njen napad je padel v vodo. 

V nadaljevanju objavljamo govor Romane Tomc na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, o ustnem vprašanju Evropski komisiji glede madžarskega vmešanja v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji.

“Govorimo o vprašanju, ki je zastavljeno izključno z namenom vmešavanja v notranje zadeve in diskreditiranja slovenske vlade. Absurdno pri tem je, da temelji na informacijah nekega obskurnega slovenskega spletnega portala s sumljivim in nepreglednim lastništvom, znanega po napadih na desno sredinsko vlado in po novinarjih, ki so že bili obtoženi na Novinarskemu častnem razsodišču

V Sloveniji imamo resne težave z medijskim prostorom, ki je popolnoma neuravnotežen že 30 let. Monopoli, ki so se na vseh področjih, od gospodarstva do sodstva in medijev oblikovali v tem času, so v rokah levice. To preprečuje uresničevanje demokratičnih procesov v državi. Poseben problem je nacionalna RTV, za katero bi pričakovali, da je neodvisna. Žal temu ni tako.

Dominantni mediji v Sloveniji predstavljajo 90 % medijskega prostora. Tisti v slovenski lasti, so v rokah leve tajkunske elite, ki preko njih izvaja politično agendo. Njihova moč je izjemna.  Razen nekaj svetlih izjem je objektivno novinarstvo v Sloveniji mit.

O zgodbah, ki jim ne ustrezajo, ne pišejo, veliko je prikrivanja in pristranskega poročanja. Zato je tistih nekaj ne – levih in neodvisnih medijev, za Slovenijo izjemnega pomena.

Veliko nepreglednost v lastništvu ugotavlja tudi Evropska komisija.

Spremembe so potrebne. In te ne pomenijo uničevanja neodvisnih medijev, ravno nasprotno. So poskus, kako medijski prostor narediti boljši –  bolj neodvisen, pregleden in uravnotežen.

Žal je ravno ta primer očiten dokaz, kako celo v Evropskem parlamentu slovenski socialisti zlorabljajo medije za politični bolj.

Za mano bosta nastopili dve bivši slovenski novinarki, ki imata bogate izkušnje z neuravnoteženim medijskim prostorom. Bili sta del tega in ne dvomim, da bosta z vsemi silami branili monopole v katerih sta delovali.”

Posnetek govora Romane Tomc v celoti je dostopen tukaj: youtu.be/

Do Fajonove je bil kritičen tudi evropski poslanec Franc Bogovič. Dejal je:

“Tratimo dragoceni čas! Fajonova s svojo za lase privlečeno notranje-politično igro obremenjuje Evropski parlament in EU, ki bi morala biti osredotočena na usodo Evrope v danem trenutku.”

M. D.