Panika, ker Karl Erjavec ni postal mandatar!

(Fotomontaža, arhiv)

Poslanci iz vrst koalicije KUL (SD, LMŠ, Levica in SAB) so zahtevali nujno izredno sejo Komisije za nadzor javnih financ, ker je Družba za avtoceste (Dars) potrdila najustreznejšo ponudbo za vzpostavitev elektronskega cestninjenja, to je e-vinjet, in nam s tem prihranila 17 milijonov evrov. Hkrati pa so nekateri za toliko na slabšem.

Kulovci so na zagovor poklicali tudi Jerneja Vrtovca, ministra za infrastrukturo. Razpravo so gradili na (domnevno plačani) medijski kampanji proti izbranemu izvajalcu in navijali za ponudnika, ki sta ponudila več kot dvakratno ceno tistega, ki je bil izbran. Najvišja ponujena cena je bila sicer preko 34 milijonov evrov.

Zakaj? Dva od treh podjetij, ki ju je Dars na razpisu zavrnil, vodita v ožji krog Karla Erjavca – to sta njegov sveže pečeni zet Andrej Marčič (Marand) in Željko Puljič (Iskratel Kranj).

Sistem elektronskega cestninjenja za osebna vozila bo glede na Darsovo izbiro v Sloveniji vzpostavilo slovaško podjetje Skytoll. Izbiro izvajalca, ki je oddal 15,7 milijona evrov vredno in edino dopustno ponudbo, je konec januarja potrdil nadzorni svet družbe DARS.

Ponudba slovaškega podjetja Skytoll pa je bila kar 17 milijonov evrov cenejša od neizbranega ponudnika po izbiri četverčka iz KUL-a.

Na seji je sodeloval tudi minister Jernej Vrtovec, ki je med drugim povedal: “Ta denar bomo lahko uporabili za gradnjo severnega in južnega dela tretje razvojne osi, hitre ceste Ormož – Ptuj ali pa za popravila cest.”

Na Darsov razpis za vzpostavitev sistema elektronske vinjete, ki naj bi zaživel decembra letos, so se prijavili trije ponudniki, poleg Skytolla še Iskratel v partnerstvu z madžarskim ARH Informatics ter konzorcij podjetij Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Kapsch.

Po odločitvi nadzornikov družbe DARS pa se je zapletlo. Ne samo pri ponudnikih, izkazala se je tudi povezava nekaterih politikov z njimi.

Konzorcij podjetij Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Kapsch vodi Andrej Marčič, lastnik podjetja Marand, ki pa je – novopečeni zet Karla Erjavca, predsednika stranke DeSUS in propadlega kandidata za mandatarja koalicije KUL.

Navedeni so na odločitev Darsa vložili revizijo, postopek je pred Državno revizijsko komisijo.

V SAB, LMŠ, SD in Levica pa so nato zahtevali, da državnozborska Komisija za nadzor javnih financ opravi razpravo o tem. S tem so neposredno želeli vplivati na odločitev Državne revizijske komisije.  Pri tem so se sklicevali na medijsko poročanje proti podjetju Skytoll, zlasti prek časopisa Dnevnik, za kar je portal (pozareport.si) včeraj poročal, da naj bi to kampanjo financiral Željko Puljić iz Iskratela.

Požar je še poročal, da naj bi bili v Telekomu Slovenije, ki je bil poleg Pošte Slovenije del Marandovega konzorcija, nekateri besni na Erjavčevega zeta Marčiča, in to upravičeno, saj je na razpisu postavil nenormalno visoko ceno, kar za 17 milijonov evrov višjo od SkyTollove. Sicer bi, pravijo, ta posel zelo verjetno dobili oni.

Alenka Bratušek pa naj bi si prek zahtev svoje stranke SAB za sklic petkove seje Komisije za nadzor financ “zgolj dvigovala svoj proračun za prihodnjo volilno kampanjo – po znanem ceniku, četudi se je seja parlamentarne komisije glede na razpravo potem dejansko obrnila proti tistim, ki so zahtevali njen nujni sklic”.

Letošnja vinjeta je predvidoma zadnja, ki jo bo treba praskati iz vetrobranskih stekel. Po napovedi ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca bomo ob koncu leta prešli na elektronske vinjete (e-vinjete), ki bodo bolj ekonomične E-vinjeta bo delovala na registrsko tablico in njeno registrsko številko in bo za razliko od starih vinjet veljala leto dni od dneva nakupa.

J. M.