Romana Tomc o “prisilnem upokojevanju v PKP7”

Romana Tomc

Precej pozornosti je v javnosti nedavno dvignil eden od členov sedmega protikoronskega paketa, t. i. PKP7. Zaradi člena, ki govori o tem, da bo lahko delodajalec zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga, so se predstavniki sindikatov obrnili celo na ustavno sodišče.

Člen ne govori o prisilnem upokojevanju. Ne glede na vrsto dela se bo zaposlitev lahko nadaljevala, če se bosta s tem strinjala oba akterja. Ukrep zato ne bo negativno vplival na kadrovsko podhranjene poklice.

Evropska poslanka Romana Tomc sporni člen komentira tako:

“Nihče ne odpušča dobrih delavcev, ne glede na njihovo starost. Taki bodo tudi po izpolnitvi pogojev za upokojitev zanesljivo nadaljevali z delom. Tisti, ki ne zmorejo več in le zasedajo delovno mesto, naj gredo v zaslužen pokoj, priložnost pa prepustijo drugim.”

V nadaljevanju poslanka pravi:

“Eden izmed razlogov, da delodajalci ne želijo zaposlovati starejših je, da je njihova zaposlitev draga. Zaradi dodatkov so ti postali nekonkurenčni mlajšim. Sindikati so jim s svojimi pretiranimi zahtevami prej škodovali kot koristili. Ti na eni strani nasprotujejo upokojevanju ob izpolnitvi pogojev, na drugi strani pa zavračajo predlog, da bi upokojenci po upokojitvi še naprej lahko delali za poln delovni čas. V tem primeru bi prejemali oba dohodka, tako pokojnino kot plačo.”

V gospodarstvu s tem ukrepom nimajo težav

Romana Tomc navaja, da v gospodarstvu s tem ukrepom nimajo nobenih težav.

“Upirajo se mu samo “večno nepogrešljivi” v javnem sektorju, ki marsikateremu mlajšemu onemogočajo zaposlitev ali možnost kariernega napredka. Vsi ostali se nimajo česa bati.

Modrost starejših bi lahko izkoristili v mentorskih shemah, kjer bi svoje znanje in izkušnje prenašali na mlajše generacije. Za vsakega se najde priložnost, če je pripravljen pomagati. Medgeneracijsko sodelovanje je win – win za našo družbo.”

M. D.