Romana Tomc o doseženem dogovoru za pomoč državam članicam

Evropska poslanka Romana Tomc

Evropska poslanka Evropske ljudske stranke/SDS Romana Tomc je pred koncem leta za radio Ognjišče spregovorila o dogajanju v Evropskem parlamentu (EP), ki ga je tako kot ves svet zaznamovala pandemija novega koronavirusa.

Pozdravila je tudi dogovor za pomoč državam članicam po pandemiji, po katerem bo Slovenija prejela 10,5 milijarde evrov, od tega 6,6 milijarde nepovratnih sredstev, največ v prihodnjih nekaj letih.

Romana Tomc je poudarila, da jo veseli, da je k dosegu kompromisa pod vodstvom nemškega predsedstva pripomogel tudi slovenski premier Janez Janša.

Besedilo o večletnem finančnem okviru Evropske unije za obdobje 2021 do 2027 so poslanke in poslanci Evropskega parlamenta decembra nato z veliko večino tudi podprli. Gre za besedilo, ki je bilo dogovorjeno s Svetom 10. novembra.

Romana Tomc je o tem na radio Ognjišče še dejala:

Dosežen dogovor je odlična novica! Vztrajanje se je izplačalo, države bodo prišle do finančnih sredstev, ki jih nujno potrebujejo za odpravo posledic krize. Dejstvo je, da je pomembno vlogo v iskanju tega kompromisa odigral tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.

V svojem pismu, ki je dvignilo precej prahu, je opozoril na pomembnost neodvisnega odločanja o sankcijah v primeru kršitve vladavine prava – in prav bistvena sprememba med prvotnim predlogom, ki ni bil sprejemljiv za vse države in zadnjim, sprejemljivim kompromisom je v tem, da bodo sankcije v primeru kršenja vladavine prava veljale šele po dokončni odločitvi sodišča.

S svojim pismom je Janez Janša pozval k dodatnemu naporu, ko je že izgledalo, da dogovora ne bo. Predlagal je rešitev, ki je bila na koncu tudi sprejeta.

Tudi vprašanje vladavine prava, največji kamen spotike, je rešeno. O tem, ali vladavina prava obstaja ali ne, ne bodo odločala politična telesa, temveč neodvisna sodišča.

Na to smo veš čas opozarjali, očitno je zmagal razum. Evropska komisija bo morala oblikovati natančne in pregledne kriterije in merila, da se bo postopek sploh lahko začel. Torej ne bo več dovolj samo politična ocena.”

C. R.