Romana Tomc: Nedopusten politični pritisk Evropske komisije na Ustavno sodišče RS

Evropska poslanka Romana Tomc (vir: https://www.romanatomc.si/)

Evropska poslanka Romana Tomc je na predsednico Evropske komisije, Ursulo von der Leyen, naslovila pismo, v katerem je izrazila nekatere pomisleke ob obisku njene podpredsednice in Evropske komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove v Sloveniji. 

Največ prahu je vzbudilo srečanje komisarke s predsednikom Ustavnega sodišča RS, ki se je zgodilo v zelo neprimernem času.

Na Ustavnem sodišču RS namreč teče postopek v zvezi z novim zakonom o RTV, ki pa še ni zaključen. Ustavno sodišče je izvajanje zakona ustavilo, kar predstavlja zaušnico vladi in vsem, ki so vztrajali pri njegovem sprejetju. Problematično je, da je komisarka Jourova v svojih preteklih izjavah dala jasno vedeti, da podpira omenjeni zakon in se je novembra celo vključila v referendumsko kampanjo kljub temu, da je bila na spornost zakona večkrat opozorjena.

Zelo nenavadno pa je, da Evropske komisije, ki poudarja pomen političnega nevmešavanja v medije, ne skrbijo takšni grobi in nedopustni politični posegi v medijsko zakonodajo.

Romana Tomc je Ursulo von der Leyen prosila tudi za uradno stališče Evropske komisije, ali ta podpira način poseganja v medijsko zakonodajo, kot se je zgodilo v Sloveniji v primeru novega zakona o RTV.

Celotno pismo objavljamo v nadaljevanju.
M. D.