Robert Golob spet udaril po Dolenjski

Novo mesto (vir: arhiv)
Vlada je na četrtkovi seji znižala najvišjo višino sredstev za ustanovitev in začetek dela javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo – Znanstveno in tehnološko središče iz Novega mesta za leti 2022 in 2023.

To tudi ni prvič, da so v novi vladi Dolenjski in širšemu območju odvzeli denar in ga prerazporedili nevladnikom z Metelkove.

V četrtek je vlada s sklepom na novo določila višino financiranja zavoda Rudolfovo zavoda tako, da je določena najvišja višina sredstev – do milijon evrov v letu 2022 in do dveh milijonov evrov v letu 2023. Sklep prejšnje vlade je bil vsako leto do 2,6 milijona evrov.

Kar pomeni, da je vlada dolenjskemu raziskovalnemu zavodu odvzela okoli 2,2 milijona evrov.

Poleg tega je vlada znižala sredstva tudi javnemu raziskovalnemu zavodu Znanstveno in inovacijsko središče Prekmurje.

Znižanje sredstev za znanstveno delo na Dolenjskem in v Prekmurju glede na napovedi in delovanje te vlade ni presenečenje. Ministrstvo za javno upravo je namreč napovedalo, da bosta v mesecu oktobru objavljena dva razpisa za nevladne in prostovoljske organizacije, ki jim bo vlada namenila kar 6,1 milijona evrov ter se jim s tem oddolžila za pomoč pri vzponu na oblast.

Več o tem smo poročali tukaj 

Golobova vlada je na seji 23. junija zavrnila predlog, po katerem bi bila Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto (FINI) vključena v sistem javnega šolstva in študij na tej fakulteti za študente ne bi bil plačljiv. To bi bil tudi del prizadevanj za ustanovitev javne univerze v Novem mestu, s čimer bi dolenjska prestolnica postala četrto univerzitetno mesto v državi in bi s tem veliko pridobila.

Nekaj dni kasneje so Dolenjski in regiji odvzeli še evropska sredstva, ki jih je vlada Janeza Janše namenila za nov univerzitetni kampus v mestni občini. Denar so prerazporedili za nevladnike na Metelkovi, za različne študije, med drugim tudi za projekt Mirovnega inštituta za raziskovanje uspoljenega subalterna v Ruandi.

M. D.