Ribniški župan jasen: Rome bo treba preseliti

V občini Ribnica so spomladi 2021 odprli novo industrijsko cono Ugar, ker pa je povpraševanje podjetij po zemljiščih veliko, so se odločili razširiti tudi industrijsko cono Lepovče. Pogodbo o tem sta danes v prostorih občine podpisala župan Samo Pogorelc in direktor na javnem razpisu izbranega podjetja Komunalne gradnje Viktor Dolinšek.

 

V obstoječi industrijski coni Lepovče, kjer zmanjkuje prostora, bodo po županovih besedah dodatno komunalno opremili nekaj manj kot osem hektarjev površin in tako pridobili 5,7 hektarja uporabnih površin za gospodarstvo.

Med drugim nameravajo urediti cestno infrastrukturo, kanalizacijo, vodovod, javno razsvetljavo, transformatorsko postajo in parkirna mesta.

Z gradnjo po danes podpisani pogodbi nameravajo začeti še v tem mesecu in jo končati konec leta 2025. Po besedah direktorja podjetja Komunalne gradnje Dolinška, bi lahko njihovo podjetje cono zgradilo tudi hitreje, a so vezani na črpanje sredstev, ki je postopno. Povedal je še, da so se cene gradbenih del v zadnjih dveh do treh letih povišale za okoli 30 odstotkov.

Projekt sicer predstavlja prvo fazo razširitve industrijske cone Lepovče. Na občini namreč po poročanju STA načrtujejo tudi naslednjo fazo širitve, a bo treba pred tem preseliti okoli 70 Romov, ki so si na zemljišču ob industrijski coni na črno uredili bivališča.

Po županovih besedah Romi tam, kjer so, ne morejo ostati. Zemljišča so namreč že od leta 1996 opredeljena kot zemljišča za industrijo. Za selitev po njegovih besedah obstaja več možnih lokacij, pri čemer se bo treba prej ali slej odločiti za eno. Kot najprimernejša lokacija je sicer nekaj časa veljala opuščena deponija nedaleč stran, a preselitvi nasprotujejo vaščani Lepovč, ki so prepričani, da je lokacija premalo oddaljena od naselij.

“Treba se bo odločiti, ali si v Ribnici želimo delati tako, da pridobimo še kakšno podjetje, ali pa se odločimo, da za gospodarstvo ni več prostora in postanemo spalno naselje. V tem primeru mislim, da ne bomo osrečili nikogar,” je bil jasen Pogorelc.

A. V.