Rezultati najnovejše javnomnenjske raziskave

Prof. dr. Boru Rončević (vir: Nova24TV)

Po rezultatih ankete, ki jo je opravila agencija Parsifal, ima med volivci največjo podporo stranka SDS, sledijo Gibanje Svoboda, SD, Levica, LMŠ in Povežimo Slovenijo.

Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi stranke prejelo naslednjo podporo:

  • SDS (Janša): 22,9 %
  • Gibanje Svoboda (Golob): 13,2 %
  • SD (Fajon): 7,6 %
  • Levica (Mesec): 6,3 %
  • LMŠ (Šarec): 4,5 %
  • Povežimo Slovenijo: 3,3 %

Ostale stranke bi prejele manj kot 3 odstotke glasov volivcev in volivk. Podatki kažejo, da podpora SDS narašča, prav tako Gibanju Svoboda.

Rezultati majhnih strank bodo odločili, kdo bo sestavil prihodnjo vlado

Prof. dr. Borut Rončević je v komentarju rezultatov ankete za Nova24TV povedal, da SDS solidno vodi pred Gibanjem Svoboda, rezultati majhnih strank pa bodo odločili, kdo bo sestavil naslednjo slovensko vlado.

Golobova podpora utegne še pasti – to je tudi razlog, da ne sme nastopati na soočenjih

Po mnenju Rončevića Gibanje Svoboda ne more bistveno zanihati navzgor, tega prostora preprosto ni kaj dosti. Kažejo pa naše podrobnejše analize, tudi fokusne skupine, da je možno, da se bo podpora Gibanju Svoboda še precej zmanjšala in to na račun tistega dela podpornikov, ki je prišel iz vrst neopredeljenih. Take podatke imajo tudi tisti, ki upravljajo z Robertom Golobom, najbrž so se zato odločili, da ne sme nastopati v medijih in na soočenjih.

NSi ankete tradicionalno podcenijo, SNS ima možnost za vstop v parlament

Kako Rončević vidi ostale stranke? Novo Slovenijo (NSi) ankete tradicionalno podcenijo. Gre za krščansko stranko in njihovi volivci so v anketah zadržani, ker so obremenjeni z zgodovinsko izkušnjo sistemske diskriminacije v socializmu, pa tudi z rednimi izlivi sovraštva v času po osamosvojitvi, kar se v zadnjem času še nekoliko stopnjuje.

“Sem pa tudi mnenja, da bi morali ministri Nove Slovenije bolj odločno nagovoriti svojo tradicionalno volilno bazo. SNS ima po mojem mnenju možnost vstopa v parlament, četudi nekoliko zaostajajo v anketah. So parlamentarna stranka in Zmago Jelinčič Plemeniti, mojster soočenj, bo imel dostop vsaj na RTV in Planet TV, nemara pa tudi na POP TV.”

SAB instrument Gregorja Golobiča

“Tudi SAB še ne bi odpisal. Ta stranka deluje kot instrument Gregorja Golobiča za vpliv v politiki in po mojem mnenju bodo v Alenko Bratušek vložili kar veliko energije.” Najbrž precej več kot recimo v LMŠ. Predvsem pa še ne gre odmisliti možnosti skupnih list na levici po vzoru DeSUS in LIDE.

Vse agencije delajo s polno paro in strategi preigravajo nadaljnje poteze

Javnomnenjskih anket po mnenju Rončevića ni možno uporabiti kot napovedi števila poslancev, še posebej ne v primeru, ko se tako veliko strank drenja okoli parlamentarnega praga. Trenutno kaže, da bo zelo majhen odstotek glasov pomembno vplival na sestavo parlamenta v naslednjem mandatu.

O Golobu kot kruhoborcu

“Gibanje Svoboda sicer ne vidim kot gospodarsko naravnano stranko. Gre za stranko, ki jo formalno, ne pa tudi dejansko, vodi trgovec z elektriko, ki je imel ekskluzivno pogodbo z nuklearko, kjer je poceni kupoval elektriko in jo drago prodajal naprej in torej ni proizvajal nobene dodane vrednosti in prispeval k širšemu dobremu.”

Namesto kot gospodarstvenika ga gre opisati kot kruhoborca, pristaja mu tudi hrvaški izraz “uhljeb”.

Morebitna koalicija z LMŠ in Levico bi bila nacionalna katastrofa in najbrž tudi ne bi dolgo trajala. To bi bil zakon iz preračunljivosti in v tem preračunavanju bi se najbrž tudi hitro zakalkulirali.

Več o javnomnenjski raziskavi lahko preberete na povezavi: Javnomnenjska anketa

J. M.