Novo: Vlada sprostila ukrepe covid-19

Seja vlade (vir: arhiv)

Vlada je včeraj z odlokom soglasno odpravila vse dosedanje epidemiološke omejitve tako v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih. Spremembe bodo začele veljati jutri, v ponedeljek, 21. februarja 2022, splošnega preverjanja pogoja PCT ne bo več, razen v nekaterih primerih.

Potrošnikom in zaposlenim tako ne bo treba več dokazovati pogoja PCT ob vstopu v podjetja, prodajalne ali trgovske centre, gostinske lokale ali pri koriščenju različnih storitvenih dejavnosti in v nastanitvenih obratih, kot so hoteli in apartmaji.

Že od včeraj velja, da za vstop v Slovenijo pogoj PCT ni potreben, na meji ni več napotitve v karanteno na domu.

Spremembe z jutrišnjem dnem:

– Pogoj PCT velja le še v zdravstvu, socialnem varstvu in ustanovah za prestajanje zaporne kazni;

– zaščitne maske so obvezne v zaprtih javnih prostorih in priporočljive na odprtih javnih krajih, v kolikor ni možno zagotoviti 1,5 metra medosebne razdalje – v okviru tega je uporaba zaščitne maske potrebna tudi v šolah, razen do sedaj veljavnih izjem, samotestiranje v šolah se ukinja;

– ob vstopu v zaprt javni kraj oziroma prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom;

– pri izvajanju vseh dejavnostih ali v okoljih je treba upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje v zvezi s preprečevanjem okužbe z novim koronavirusom;

– ni več omejitve dovoljenega števila ljudi;

– dovoljeno je delovanje diskotek in nočnih klubov;

– ukinja se brezplačno presejalno testiranje HAG in HAG za samotestiranje. Proračun bo kril zgolj še testiranje HAG za dejavnosti, kjer se to še naprej zahteva.

Ob sumu ali potrjenem primeru okužbe z novim koronavirusom je treba ravnati v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vse ukrepe je vlada sprejela po tehtnem premisleku in usklajevanjih. Ob tem so se posvetovali tudi s kolegi iz številnih drugih evropskih držav, kjer večinoma prav tako odpravljajo omejitve, so sinoči sporočili po seji vlade.

Dodali so, da je poznanih dovolj podatkov o patogenezi povzročitelja, primer je različica omikron, opazne spremembe so se zgodile v razmerju števila potrjenih primerov in hudih potekov nalezljive bolezni covid-19 v primerjavi s predhodnim stanjem, pomembno pa je padla tudi zasedenost navadnih bolnišničnih postelj in intenzivnih postelj po doseženem vrhu okužb.

Vir:  gov.si

A. L.