Reuters: Novi električni twingo bo izdeloval Revoz

(vir: revoz)

Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi Renault oziroma njegova hčerinska družba Ampere začela razvoj serijske različice cenovno dostopnega električnega avtomobila. Izdelovali ga bodo v Revozu, neuradno poroča Reuters. Novi električni twingo naj bi prinesel odgovor na vse številnejše kitajske električne avtomobile, poročajo Finance.

Renault naj bi začel razvoj twinga s ceno okrog 20 tisoč evrov, od leta 2026 bo nastajal v Revozu, navaja Reuters.

V Renaultu so osnovni koncept vozila neuradno oblikovali prejšnji teden. Ampere naj bi zdaj začel izbirati dobavitelje, oblikovati prototipe in prilagajati proizvodnjo.

Francoski Renault si sicer prizadeva skrajšati čas razvoja novih modelov, ki je doslej v povprečju znašal pet let. Električno različico megana je denimo razvil v štirih letih, električno novo različico “petke”, ki bo naprodaj letos, pa v treh letih, na svoji spletni strani piše Reuters.

Da bi pospešil razvoj električnega twinga, bodo Renaultovi inženirji število sestavnih delov avtomobila znižali za 20 odstotkov, in sicer tako, da bodo uporabljali bolj generične komponente, je minuli mesec za francoski časnik Les Echos dejal tehnološki vodja v družbi Gilles Le Borgne.

Proizvodnja novega električnega twinga naj bi potekala v novomeškem Revozu, kjer zdaj sestavljajo aktualni električni model Twingo ZE.

V Renaultu informacij uradno ne komentirajo, navaja STA. V zadnjih 30 letih so po svetu prodali prek štiri milijone twingov na fosilna goriva in električni pogon.

Francoski velikan si tako kot druga evropska avtomobilska podjetja prizadeva za razvoj cenovno dostopnejših manjših električnih vozil, ki bi stala manj kot 20.000 evrov, in se tako postaviti po robu kitajskim tekmecem, kot je BYD. Kitajci namreč s svojimi električnimi avtomobili vse uspešneje prodirajo tudi na evropski trg.

Renault naj bi začel razvoj twinga s ceno okrog 20 tisoč evrov, od leta 2026 bo nastajal v Revozu, navaja Reuters. (Foto: Renault, vir: Finance)

M. D.