Reševanje vojakinje Švarc Pipanove

Predsednica SD Tanja Fajon in Dominika Švarc Pipan(vir: X)

Mediji poročajo, da je ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi ministrica Dominika Švarc Pipan, edini državni sekretar pa je Igor Šoltes, nekdanji predsednik računskega sodišča (oba SD), sklenilo aneks k prodajni pogodbi za stavbo na Litijski 51 v Ljubljani.

Ministrstvo bo pridobilo izmero površine, doslej so 7,7 milijona evrov nakazali na “lepe oči”.

Bojan Požar navaja, da se s to “poravnavo” rešuje Dominiko Švarc Pipan, šlo bo tako:

– opravila se bo nova izmera površine in nova cenitev, zapriseženega sodnega cenilca bo določilo ministrstvo za pravosodje;

– te storitve bo plačal podjetnik Sebastjan Vežnaver – če bo cenitev drugačna, bo tudi cena drugačna (zaželjena je nižja).

Ministrstvo za pravosodje je 7,7 milijona evrov podjetju Vežnaverja nakazalo 29. decembra, le dan po tem, ko je vlada na dopisni seji projekt nakupa uvrstila v Načrt razvojnih programov 2023-2026. Plačilni roki v javni upravi so 30 dni in celo do 60 dni. Vežnaver je denar prejel v roku 24 ur.

Po razkritju se je ministrica Dominika Švarc Pipan iz dneva v dan vse bolj zapletala v izgovore o njeni neodgovornosti za nakup več kot očitno preplačane sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Po zdajšnji oceni je stavba preplačana za okoli 6 milijonov evrov.

Delo pa danes poroča, da nad ministrico visi še en črn oblak, in sicer še en sum spornega posla. Na njo letijo še očitki o spornosti razpisa iz projekta digitalizacije, vrednega več kot milijon evrov: prirejen razpis, vnaprej izbran ponudnik, lažnive in nepreverjene reference … Nenavadno je točkovanje referenc izbranega ponudnika, sum kaznivega dejanja pa vzbujajo prikazane reference za pridobitev posla. Ministrstvo referenc očitno ni preverilo, navajajo v Delu, kjer tudi dodajajo, da v SDS razmišljajo o interpelaciji zoper Dominiko Švarc Pipan.

Ozadja in poznanstva

Nekateri pa tudi opozarjajo, da se vse bolj razkrivajo tudi ozadja in poznanstva akterjev nakupa propadajoče zgradbe na Litijski za potrebe pravosodja. Navajajo, da je Sebastjan Vežnaver dober prijatelj Rajka Hrvatiča, v njegovem krogu pa so se redno zadrževale starlete, med njimi tudi Tina Gaber. Kot je komentiral poslanec NSi Aleksander Reberšek, pa se Gabrova meša povsod kot mešanica začimb vegeta.

“Iz ozadja se ustavlja ministre, prva je seznanjena, ko se kmetom jemlje živino, uničuje slovensko kmetijstvo. Iz prispevka, ki smo ga videli, pa se zelo jasno kaže, da ni zgolj zaščitnica živali, ampak se tudi bori za denar, vpliv in svoje lastne interese.”

M. D.