Renata Brunskole ni več generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije

(vir: Rdeči križ Slovenije, arhiv)

Zbor članov Rdečega križa Slovenije (RKS) je danes izvolil novega predsednika, ki bo vodil RKS do konca junija, in generalno sekretarko. Za nov štiriletni mandat generalne sekretarke RKS sta se potegovali dosedanja sekretarka Renata Brunskole iz Hrasta pri Jugorju (Občina Metlika) in Cvetka Tomin iz Globokega (Občina Brežice).

Na današnjih volitvah je novi predsednik RKS postal Alojz Kovačič, nova generalna sekretarka pa Cvetka Tomin.

Kovačič (bil je tudi edini kandidat) bo predsedniško funkcijo opravljal le do konca junija 2019, ko bodo na vrsti redne volitve. Obramboslovki Cvetki Tomin pa so podelili 4-letni mandat.

Renata Brunskole je bila na to mesto imenovana decembra 2014, približno pol leta po takratnih državnozborskih volitvah, ko ni bila več izvoljena za poslanko.

Mandat generalne sekretarke RKS ji je potekel 15. decembra 2018. V tem obdobju so RKS pretresali različni spori, bilo je veliko razprtij. Brunskoletova je danes sicer dejala, da je ves čas delala “pošteno, strokovno in spoštovano”.

Z današnjim neimenovanjem pa je Renata Brunskole v kratkem času doživela že drugi poraz. Najprej je bila poražena na županskih volitvah v Metliki (18. novembra 2018), zdaj je neuspeh doživela še v RKS.

C. R.