Regionalni guverner vzhodne regije Lugansk: “Pekel je”

50-letni Vladislav Avajev, vplivni ruski bankir, ubil ženo, mladoletno hčer in sebe.

Začel se je 55. dan vojne v Ukrajini. Putinova vojska nadaljuje ofenzivo na vzhodu in jugu Ukrajine, včeraj so o napadih poročali tudi iz zahodnega mesta Lvov, nedaleč od meje s Poljsko. Mesto je zadelo več raket, pri tem je umrlo več ljudi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zvečer preko družabnega omrežja Telegram sporočil, da so ruske sile začele obsežno ofenzivo v vzhodni ukrajinski regiji Donbas, pripravljali so je dlje časa. 

V Moskvi je vplivni bankir ubil ženo, mladoletno hčer in sebe.

Spopadi v vzhodnem delu Ukrajine so se okrepili potem, ko je Rusija umaknila svoje vojaške sile iz regije okoli prestolnice Kijev ter svoje načrte usmerila predvsem v regijo Donbas, ki jo deloma že od leta 2014 nadzorujejo proruski separatisti.

Regionalni guverner vzhodne regije Lugansk Sergij Hajdaj je ob napadih sporočil: “Pekel je. Ofenziva se je začela, tista, o kateri smo govorili že tedne. Potekajo stalne borbe v Rubižni in Popasni.”

Putin odlikoval klavce, ki so sodelovali v pobojih v Buči

Ruski predsednik Vladimir Putin je odlikoval brigado, ki je izvajala množične poboje v Buči, mestu v bližini Kijeva. Odlikoval jih je zaradi junaštva, hrabrosti in poguma. V odloku je 64. motornostrelski brigadi podelil naziv stražarji, ker so branili domovino in državne interese. Večina pobitih ljudi v Buči je umrla zaradi strelnih ran. Po odhodu ruskih sil so na ulicah mesta našli številna trupla civilistov, nekateri so imeli zvezane roke.

Bankir Avajev

Vladislava Avajeva, nekdanjega podpredsednika Gazprombank, tretje največje ruske banke, ki ima eno od ključnih vlog pri ruskem izvozu naravnega plina, njegovo ženo in 13-letno hčer so našli mrtve v njihovem stanovanju v Moskvi. Po do zdaj zbranih podatkih naj bi šlo za dvojni umor in samomor: Avajev je s strelnim orožjem ubil ženo in hčer ter nato sodil še sebi. Trupla 50-letnega Avajeva, njegove žene in hčerke je v njihovem stanovanju v Moskvi našel sorodnik, ki sta ga na pomoč poklicala voznik družine in njihova varuška, saj nista mogla vzpostaviti stika z njimi.

Ruske sile medtem nadaljujejo obleganje Mariupola, obstreljevanje mesta traja že dva meseca. Mesto ne obstaja več. Ruske sile so odločene s tlemi zravnati Mariupol.

Ukrajina, zemljevid, 19. april 2022
Ruske enote so sinoči obstreljevale in poškodovale cerkev v okrožju Saltovka v Kartuvu (vir: https://liveuamap.com/)

Vir:  liveuamap.com

M. D.