Referendum: Veliko moč odločanja na RTV bi dobile nevladne organizacije!

Stojnica za zbiranje podpisov v Kočevju (vir: SDS Kočevje, FB)

Širom po Sloveniji je v teku zbiranje podpisov podpore za razpis referenduma proti trem škodljivim zakonom, ki jih je po hitrem postopku sprejela vladajoča koalicija pod vodstvom Roberta Goloba.

Med tremi zakoni so tudi spremembe Zakona o RTV Slovenija. Golobova koalicija želi na takšen način javni zavod RTV Slovenija povsem podrediti vladajoči politiki. Državljani to lahko zaustavimo zgolj z referendumom.

Spremembe zakona so namreč že sprejeli, podreditev RTV Slovenija je bila Golobova prioriteta, po 100 dneh vladanja mu je bilo žal edino, da mu to še ni uspelo.

Zaustavili so ga v Slovenski demokratski stranki (SDS), kjer so začeli s postopki zbiranja podpisov za razpis referenduma. Potrebujejo 40 tisoč overjenih podpisov. Zato že od začetka septembra poteka zbiranje podpisov pred večino upravnih enot ali krajevnih uradov v državi, in sicer v času njihovih uradnih ur.

Za podpise podpore obstajajo obrazci, ki jih dobimo bodisi na stojnicah ali spletu, tisti pa, ki z državo poslujejo v elektronski obliki, pa podpise lahko oddajo tudi prek spleta.

Zelo pomembno pri tem je, da overjene obrazce dostavimo SDS (vrnemo na stojnice, jih osebno predamo osebno vodstvom območnih odborov ali pošljemo s pošto na naslov centrale SDS, Trstenjakova 8, Ljubljana).

Kaj nameravajo sprovesti Golobovi, če jim državljani tega ne bomo preprečili?

Doseči želijo predčasno prenehanje mandatov dosedanjim članom Programskega sveta in Nadzornega sveta RTV Slovenije. Edini namen sprememb zakona je takojšen prevzem organov upravljanja RTV Slovenija in s tem podreditev javnega zavoda RTV Slovenija vladajoči politiki.

S to spremembo si želijo v Golobovi koaliciji dodatno politično podrediti RTV.

Bistvena sprememba zakona je namreč razrešitev obstoječega programskega in nadzornega sveta ter uvajanje enotnega organa upravljanja in nadzora – Sveta RTV Slovenija. Kako bi šlo po njihovem?

Slika

Veliko moč odločanja na RTV bi torej dobile nevladne organizacije, ki nimajo z RTV ničesar skupnega, medtem pa bi s spremembami zakona ukinili, da bi v organih RTV sodelovali predstavniki poslušalcev in gledalcev, ki smo tudi tisti, ki prek prisilnega prispevka RTV financiramo.

Več o tem, kako oddati podpis podpore referendumu, lahko preberete na povezavi: Kako oddati podpis 

M. D.