Razširjeni koaliciji se zelo mudi s cementiranjem popolnega monopola tranzicijske levice

Predsednik SDS Janez Janša.

Včeraj je potekala nujna seja Ustavne komisije državnega zbora o imenovanju sodnikov. Seja je bila kot nujna sklicana brez razloga. Janez Janša je na omrežju X zapisal, da vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) hiti s cementiranjem 100-odstotnega monopola tranzicijske levice.

To jim omogoča stranka Nova Slovenija (NSi), ki celo vodi komisijo in proceduro. Predsednik ustavne komisije je poslanec Jože Horvat.

Koalicija tega sama ne more sprejeti, saj za spremembe, ki bodo nato vpisane v ustavo, potrebuje najmanj 60 glasov, ki pa si jih lahko zagotovi le s sodelovanjem s stranko NSi.

Jože Horvat je včeraj na vprašanje, kam se tako mudi, odgovarjal, da razlogov ni, da pa predlagatelji želijo, da bi spremembe potrdili že na decembrski seji državnega zbora. In je zvesto sledil agendi.

Sklep o začetku postopka spremembe ustave je že novembra podprlo 61 poslancev, med drugim poslanci NSi. Proti jih je bilo (samo) 25. S tem je dokončno postalo jasno, da se je izoblikovala nova, razširjena koalicija, v katero se je vključila tudi Nova Slovenija, kot pomožno kolo koalicije.

NSi je sicer pogojevala podporo ustavnim spremembam s spremembo sestave sodnega sveta, ki bi imel po novem 15 članov (od tega bi jih DZ izvolil sedem z dvotretinjsko večino). Ena od poslank Gibanja Svoboda (Lucija Tacer) pa je NSi že pred časom prav pri obravnavi te točke označila za koalicijsko stranko in se ji zahvalila za sodelovanje.

Kaj bo predvidoma drugače?

Na predlog sodnega sveta sodnikov ne bi več volil državni zbor, imenoval jih bi vsakokratni predsednik republike. Janez Janša pa je o posledicah ustave glede imenovanja sodnikov, kar bodo prinesle te spremembe, ki jim asistira NSi, pojasnil:

– Če bo 8 članov od 15 Sodnega sveta po tajnem postopku določenih s strani sodnikov samih in ker vemo, kakšna je struktura v sodstvu, kdo je na vrhu te strukture, potem nihče pri zdravi pameti ne verjame, da bo teh 8 sodnikov nazorsko različnih. To bo 8 glasov za tranzicijsko levico.

– Ostalih 7 se bo volilo z 2/3 večino v DZ. Glede na to, kakšna bo politična večina, bosta glede na razmerje sil v DZ, vsaj 2 ali 3 od 7 tudi nazorsko tranzicijska levica.

– Se pravi 11, najmanj 10 glasov bo vedno zagotovljenih, da se prakse, ki zdaj znižujejo ugled slovenskega sodstva, nadaljujejo. In to se ne bo dalo spremeniti, ker bo to zacementirano z 2/3 večino.

– Tu ni nobenega ravnotežja, nobene pluralnosti.

Zakaj NSi tako ravna? Odzivi na to na družbenih omrežjih so izredno negativni.

Del iz razprave na včerajšnjem odboru:

A. L.