Razmere v zdravstvu skrajno resne, pozivi k pomoči

(vir: arhiv)

Zaradi naraščajočega števila covidnih bolnikov so slovenske bolnišnice vse bolj obremenjene, razmere so skrajno resne. Primanjkuje predvsem kadra, zato ministrstvo za zdravje vlaga vse napore za zagotovitev pomoči. 

Aktivirali so Rdeči križ, Civilno zaščito, pomagali bodo tudi pripadniki Slovenske vojske. Pomagajo študenti zdravstvene in dijaki zdravstvenih smeri. Prek zavoda za zaposlovanje skušajo aktivirati tudi zdravstvene delavce, ki se prijavljajo pri njih.

Poziv ministra

Minister za zdravje Janez Poklukar je pozval vse, ki so ustrezno usposobljeni, da pridejo na pomoč. Javijo se lahko preko združenj ali v bolnišnice, kjer so že imenovani koordinatorji za kadre.

Včeraj pa se je minister, sicer tudi zdravnik, pridružil kolegom v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS) Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. pridružil se je kolegom na covidni intenzivni enoti in napovedal, da bo zdravstvenim delavcem po najboljših močeh na terenu pomagal tudi v prihodnje.

Kako je v novomeški bolnišnici?

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto so včeraj sporočili, da so v zagotavljanje kadra za zdravljenje covid bolnikov poleg zdravnikov vpoklicali tudi specializante, sobne zdravnike in pripravnike. Enake aktivnosti dnevno izvajajo na področju zdravstvene nege, pri čemer kader zdravstvene nege prerazporejajo glede na aktualne potrebe, vključujejo dijake in študente zdravstvenih šol ter pripravnike. Poslali so tudi poziv zdravstvenim domovom in koncesionarjem za eventualno pomoč njihovega kadra.

Zdravstvo se sooča z največjo krizo v zgodovini

Epidemiološka situacija je po vsem svetu slaba. Med celinami je Evropa v vrhu, v tem delu tudi Slovenija. V državi imamo strmo naraščanje okužb, slovensko zdravstvo pa se sooča z največjo krizo v zgodovini.

Minister Janez Poklukar pomaga v UKC Ljubljana, foto:

J. M.