Putinova vojska izvaja novo obsežno ofenzivo na vzhodu Ukrajine

Ujeti na območju napadene jeklarne v Mariupolju.

56. dan vojne v Ukrajini. Putinova vojska izvaja novo obsežno ofenzivo na vzhodu države, svoje sile krepijo tako na vzhodu kot jugu Ukrajine. Še vedno sodelujejo z Belorusijo. Pristaniškega mesta Mariupol kljub silovitim spopadom in pomanjkanju osnovnih potrebščin Putinu še vedno ni uspelo prevzeti, ukrajinski borci vztrajajo in se ne predajajo. 

Putinovi so včeraj izvajali večji napad na ukrajinsko jeklarno Azovstal v Mariupolju, kjer se skrivajo tudi številni civilisti, ki so tja ubežali obstreljevanju mesta.

Ukrajinski mediji poročajo o silovitem obstreljevanju ob frontnih linijah na območju Donecka, med drugim v mestih Marinka, Slavijansk in Kramatorsk. O eksplozijah poročajo še iz Harkova, Mikolajiva in Zaporožja. Putinovi vzpostavljajo teren tudi za agresivnejšo in obsežnejšo ofenzivo na območju Donbasa.

Novi spopadi so terjali tudi nove smrtne žrtve. Ubit je bil poveljnik enega od bataljonov proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine Mihail Kiščik. Kiščik, znan pod vzdevkom Miša Čečen, je bil ubit, ko so ruske čete in separatistične sile začele napad na ukrajinsko vojsko na vzhodu države.

Ukrajinskim silam je v zadnjem dnevu med drugim uspelo uničiti več ruskih tankov in več oklepnih vozil, zadeli so tudi letalo in štiri brezpilotne letalnike.

Medtem v Ukrajino prihajajo nove pošiljka vojaške opreme iz ZDA, pomoč so napovedali tudi v Veliki Britaniji, na Nizozemskem, v Belgiji. Poslali bodo težko orožje.

ZDA in evropski zavezniki so pripravljeni na nove sankcije proti Rusiji. Včeraj so poročali o novi izmenjavi ujetnikov. Obisk Kijeva je napovedal španski premier Sanchez.

Na Poljsko je zbežalo že 2,84 milijona ukrajinskih beguncev. Od začetka vojne 24. februarja se je v Ukrajino prek Poljske vrnilo skupno 738 tisoč ljudi. V prvih tednih ruske invazije so se v Ukrajino vračali predvsem moški, v državo pa zdaj množično vstopajo tudi ženske in otroci, ki potujejo na osvobojena ozemlja.

Uničen in požgan Mariupol
Ruske enote so obstreljene bolnišnico v Bashtanki, regija Mykolaiv
Ruska vojska obstreljevanje okrožja Saltivka v Kartuvu
Ruska vojska je obstreljena Kharkiv z MLRS Uragan. 4 ljudi je umrlo, 14 ranjenih
Ukrajina, zemljevid, 20. april 2022

vir: liveuamap.com

A. L.