Putin vojaško izgublja

Mesto Mariupol (vir: Twitter)

Sinoči in ponoči je bilo, po dostopnih podatkih, v Ukrajini precej mirno. Po včerajšnjem jutranjem šoku o napadu na največjo elektrarno v Evropi so se stvari umirile tudi tam.

O tem, da ruski diktator Vladimir Putin z vojaškega vidika izgublja vojno v Ukrajini, je sinoči v oddaji Tema dneva na Nova24TV govoril tudi eden od sodelavcev slovenskega veleposlaništva v Ukrajini.

Povedal je, da je v Kijevu mirno, prebivalci so pripravljeni na vse. Ne vedo sicer, kaj jih še čaka, vendar niso panični. Odločeni so, da bodo Kijev in državo branili do konca.

Eden od zaseženih ruskih tankov. Tako ga je odpeljal ukrajinski kmet. (vir: Zajem zaslona)

Iz zadnjih sporočil je razvidno, da so bili ruski konvoji severozahodno od Kijeva ponovno poraženi. Ruski vojaki ga zapuščajo, ukrajinski vojaki in kmeti pa so jim zaplenili že več tankov in druge opreme. Posnetkov o tem je na spletu veliko.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je včeraj zavrnil možnost vzpostavitve območja prepovedi preletov nad Ukrajino. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je to v televizijskem nagovoru ostro obsodil. Zahodu je očital, da daje Putinu s tem dovoljenje, da še naprej obstreljuje ukrajinska mesta.

Kasneje je Zelenski nagovoril še velike proteste, ki se vrstijo po Evropi, in podpornikom Ukrajine v tujini med drugim sporočil, da če ta ne bo preživela, tudi celotna Evropa ne bo. “Če bo padla Ukrajina, bo padla vsa Evropa,” je posvaril.

Rusi so včeraj blokirali delovanje omrežij Facebook, Twitter in YouTube, še pred tem je blokiral strani več ruskih medijev. Prepoved tega v Rusiji pa kaže, da se Rusi bojijo resnice, ki jo razkrivajo zasebna sporočila in posnetki o tem, kaj počne agresorjeva armada.

Včeraj so sprejeli tudi zakon, ki določa visoke kazni za širjenje “domnevnih lažnih informacij o ruskih vojaških silah”. Kršiteljem grozijo denarne kazni in do 15 let zapora.  Putin je zakon že podpisal. V Rusiji je že od prejšnjega tedna mediji o vojni v Ukrajini ne smejo uporabljati izrazov napad, invazija ali napoved vojne. Uporabljajo lahko le posebno vojaško operacijo. To zdaj velja tudi za prebivalstvo, ki se o tem ne smejo niti pogovarjati več. Prepovedal je tudi zborovanja proti vojni.

Zunanji ministri najmočnejših držav (G7) so včeraj sporočili, da ne priznavajo sprememb ozemeljske celovitosti Ukrajine, sankcije proti Rusiji se bodo nadaljevale.

Ruski agresorji so doslej izgubili 37 letal in 37 helikopterjev.

Sankcije že kažejo prve rezultate

Nemški mediji so včeraj poročali, da Rusi na bankomatih lahko dvignejo le še za 67 evrov gotovine, v trgovinah pa cene višajo po večkrat na dan. Poznavalci pa navajajo, da Rusija svetovnih sankcij ne bo mogla več dolgo prenašati.

To pa so fotografije včerajšnjega razdejanja dela enega od ruskih mest:

Foto, vir: Visegrád 24, Twitter