Prvi dan na meji izdali 290 odločb o karanteni

Mejni prehod Metlika (foto: policija.si)

Z včerajšnjim dnem so začele veljati nove spremembe odloka o ukrepih za preprečevanje širjenja covida-19 na državni meji. Med novostmi so tudi vročanje odločbe o karanteni že na meji, določitev vstopnih točk in sprememba izjeme (osebe, ki jim ni treba v karanteno) za lastnike nepremičnin ali plovil ali z računom nastanitve.

Dokazila, v katerih državah so bivali, izkazujejo pri vstopu v državo, prav tako pa morajo imeti potrdila pri odhodih na Hrvaško zaradi postopkov hrvaške policije. Zaradi teh ukrepov se čakanje na meji lahko podaljša tudi pri izstopanju iz države.

Dodajmo, da se s Hrvaške, ki je od včeraj premeščena na t. i. rumeni seznam, Slovenci lahko domov vrnejo brez težav, če dokažejo, da so tam res bili.

Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni, pa lahko v Slovenijo vstopajo le na petih mejnih prehodih: Metlika, Obrežje, Jelšane, Gruškovje (meja s Hrvaško) in Pince (meja z Madžarsko). Mejni prehod za mednarodni zračni promet pa je Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik). Če poskušajo vstopiti drugje, jih preusmerijo na navedene mejne prehode.

Na mejnih prehodih so tako že včeraj takoj po polnoči začeli izvajati ukrepe, policistom so se pridružili tudi zdravstveni delavci.

Že prvi dan pa so izdali približno 290 odločb o karanteni. Več kot polovica vseh odločb je bila odrejena prišlekom iz Bosne in Hercegovine, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje

Kakšni so nadaljnji postopki za tiste, ki so prejeli odločbe o karanteni?

Osebi, ki ji je bila ob prehodu državne meje z odločbo odrejena karantena in je zaposlena, lahko delodajalec odredi delo od doma. Če to ni mogoče, pa ima pravico do 50-odstotnega nadomestila plače, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače, ki je letos 940,58 evra bruto (to pomeni ne manj kot 658,40 evra bruto).

Tisti pa, ki mu je bila odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo v Sloveniji, ima pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov plače.

Zaposleni prejema nadomestilo plače v obdobje, za katero je bila odrejena karantena.

Kaj mora storiti prejemnik odločbe o karanteni?

Delodajalca mora najpozneje v treh delovnih dneh obvestiti o prejemu odločbe o karanteni in o razlogih za to, predložiti mu mora tudi odločbo.

Delodajalec bo nato pri Zavodu za zaposlovanje vložil vlogo do povračila izplačanih nadomestil plače zaposlenemu. K vlogi mora priložiti tudi kopijo odločbe o odreditvi karantene. Hkrati mora pisno izjaviti, da za zaposlenega ni možno organizirati dela na domu.

Izplačana nadomestila plač delavcev zaradi odrejene karantene bo delodajalcu v celoti povrnila država. V tem času so plačani tudi vsi socialni prispevki iz dela. 

Ukrep upravičenosti do povračila nadomestil plače zaenkrat traja do 30. septembra 2020.

C. R.