Prva potrjena okužba v Šentjerneju

Včeraj so v Sloveniji potrdili 7 okužb z novim koronavirusom, od tega je bila včeraj potrjena nasploh prva okužba v občini Šentjernej.

Nove okužbe so bile potrjene pri osebah s stalnim prebivališčem v naslednjih občinah: Šentjernej, Ljubljana, Sežana, Piran, Koper, Velenje in Ljubno.

Še vedno velja, da je večina okužb uvoženih iz tujine, predvsem BiH, Srbije, Kosova in Hrvaške. Iz hrvaške Reke pa, npr., sporočajo, da je tam na novo okužena ženska, ki se je vrnila iz Slovenije in je bila okužena v Sloveniji.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper so dodatno sporočili, da so v zadnjih dveh v Kopru potrdili prisotnost virusa pri treh dijakih. Prvi se je najverjetneje okužil v Srbiji, od njega sta se okužila še ostala dijaka. Vsi trije so bili tudi na več zabavah. Zaenkrat so za 13 oseb, s katerimi so okuženi imeli tesne stike, odredili karanteno.

Po nekaterih napovedih bo Vlada RS sprejela dodatne ukrepe za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović je danes povedala, da bo posvetovalna strokovna skupina za covid-19 vladi svetovala uvedbo ukrepa obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih.

Stroka se zavzema tudi za dosledno upoštevanje že veljavnih ukrepov in čim prejšnjo uvedbo aplikacije, ki bi opozarjala na stike z okuženimi osebami.

Samo včeraj so opravili 1222 testiranj. Zaradi novega koronavirusa ali bolezni covid-19 včeraj v Sloveniji ni bilo novih smrti. V bolnišnicah se je zdravilo 7 bolnikov, na intenzivni negi sta 2 osebi (ena več kot dan pred tem). V celotni Sloveniji je trenutno 53 aktivnih primerov okužb, število se povečuje.

Okužbo so do zdaj potrdili pri skupno 1541 osebah, opravili pa so 95.387 testiranj. Umrlo je 111 bolnikov s covidom-19.

M. D.