Primerjava vlaganj v oskrbo starejših

Za lažjo odločitev, koga bomo volili na bližajočih se državnozborskih volitvah, revija Demokracija primerja vlade in preverja dejstva.

Tokrat so primerjali vlaganja v oskrbo starejših.

Iz podatkov je razvidno, da vlade, kjer je področje oskrbe starejših obvladovala stranka SD in v njenem imenu Anja Kopač Mrak, za starejše niso namenile omembe vredno denarja. Anja Kopač Mrak je bila sprva ministrica, v vladi Marjana Šarca pa državna sekretarka v njegovem kabinetu. Ministrstvo je sicer vodila Ksenija Klampfer, roko na njo pa sta držala tako Kopač Mrakova kot Šarec.

V zdajšnji vladi resor vodi minister Janez Cigler Kralj, ki izpolnjuje koalicijske zaveze strank SDS, SMC in NSI. Za področje oskrbe starejših je bilo doslej porabljenega že veliko denarja, zgradilo in ureja se to, kar prej leta in leta ni bilo mogoče. Tudi načrti, ki temeljijo na realnih temeljih (evropskih sredstvih), za prihodnji dve leti so visoki.

Spomnimo. Celo Računsko sodišče RS pod vodstvom Kulovskega predsednika Tomaža Vesela je v svojem poročilu zapisalo, da so t. i. rdeče vlade kar 75 milijonov evrov porabile za razne študije in strategije, namesto, da bi ta denar namenile za izboljšano oskrbo starejših.

M. D.