Primerjava cen goriva med Slovenijo in Hrvaško

(Vir: arhiv)

Opolnoči so se cene pogonskih goriv spremenile, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Vendar pa je cena za liter dizelskega goriva na Hrvaškem precej nižja kot v Sloveniji. Nižja je tudi cena kurilnega olja, cena za liter najbolje prodajanega 95-oktanskega bencina pa je na Hrvaškem tokrat višja. Bistveno cenejši kot v Sloveniji je na Hrvaškem tudi plin.

V časniku Finance navajajo, da sta razloga za podražitve: cena soda nafte, ki je poskločila na skoraj 87 dolarjev za sod (10 dolarjev več kot v začetku meseca), evro pa je v primerjavi z dolarjem malenkost izgubil, kar prav tako vpliva na višje cene v evrih. 

V Sloveniji se je opolnoči 95-oktanski bencin zunaj avtocestnega omrežja podražil za 3,4 centa, liter dizla za 5,2 centa in kurilno olje za 5,6 centa.

Cene so se zvišale tudi na Hrvaškem, kjer pa imajo nižje davke, hkrati pa so pri njih cene goriva enake na vseh prodajnih mestih. V Sloveniji pa so cene na črpalkah ob avtocesti bistveno višje, saj prodajalci lahko te prosto oblikujejo.

Primerjave cen za liter goriva so naslednje (v evrih):

Slovenija (v notranjosti države) Hrvaška (povsod enako)
Dizel 1,507 1,45
Bencin 95 1,479 1,54
Kurilno olje 1,145 0,89

Na Hrvaškem je bistveno cenejši tudi plin. Plin je na Hrvaškem 1,16 evra za kilogram. Plin v jeklenki je 1,72 evra za kilogram. 10-litrska jeklenka stane 17,20 evra (dražja je za 1 evro). 10-litrska jeklenka v Sloveniji (zaenkrat) stane 31 evrov.

Nove cene veljale do vključno ponedeljka, 15. julija 2024.

Spomnimo. Cene naftnih derivatov so bile v Sloveniji bistveno nižje kot npr. na Hrvaškem. Liter 95-oktanskega bencina in liter dizla sta poleti 2020 v Sloveniji stala po 1 evro. Zdaj pa smo že dlje časa priča, da so goriva na Hrvaškem praviloma cenejša (bencin je tokrat sicer dražji, vendar je to bolj izjema kot pravilo). Razlog je v davkih, ti so na Hrvaškem nižji kot v Sloveniji.

M. D.