Nevihte z nalivi, točo in vetrom v pasovih

Neurje 1. julija 2024 (vir: Urad RS za zaščito in reševanje, spin 112)

Včerajšnji dan so vremensko zaznamovale močnejše nevihte z nalivi in močnejšimi sunki vetra. Ponekod je padala toča. Nevihtni celici, ki sta nastali nad severno Primorsko, sta se združili v večji nevihtni sistem, ki se je pomikal proti osrednji Sloveniji. Močnejše nevihtne celice so nastale v bližini Postojne, Velikih Lašč in Mirne Peči. Po podatki Agencije RS za okolje (Arso) pa je najmočnejša nevihta nastala na območju Dolenjske, v smeri Trebnjega in Novega mesta. 

.Kako je bilo včeraj na Dolenjskem in v Posavju?

Trebnje: Ob 13.25 je bil zaradi neurja oviran promet na cestah, in sicer zaradi podrtih dreves ter poplavljenih cestišč z meteorno vodo. Posredovali so dežurni delavci Komunale Trebnje in Cestnega podjetja Trebnje. V času neurja je bilo zaradi močnega vetra in toče poškodovanih več streh stanovanjskih objektov in industrijskega objekta na Biču. Meteorna voda je zalila kletne prostore in garaže stanovanjskih objektov in prostore veterinarske ambulante v Trebnjem. Meteorna voda je ogrožala objekt občine Trebnje in sosednji objekt. Na terenu so bili gasilci PGD Trebnje, Veliki Gaber, Zagorica, Velika Loka, Čatež, Trebanjski Vrh in Šentlovrenc.

Najhuje je bilo na območju naselij Veliki Gaber, Zagorica, Bič, Pristavica pri Velikem Gabru, Škovec, Goljek, Velika Loka, Krtina, Martinja vas in Šentlovrenc.

Mirna Peč: Ob 13.31 je bilo na cesti Novo mesto-Trebnje podrtih več dreves, ki so ovirala promet. Delavci cestnega podjetja Novo mesto in Trebnje so razžagali in odstranili podrta drevesa.

Novo mesto: Zaradi neurja je bilo ob 13.49 na cesti Novo mesto-Otočec pri naselju Lešnica podrto drevo, ki je oviralo promet. Delavci cestnega podjetja Novo mesto so drevo razžagali in odstranili s cestišča. Ob 13.46 je na Trški Gori močan veter poškodoval drog elektroenergetskega voda.

Šentjernej: Ob 13.57 je v naselju Tolsti vrh močan veter podrl drog elektroenergetskega voda. Ob 14.34 so na cesti Novo mesto-Šentjernej pri naselju Dobravica gasilci PGD Šentjernej odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Šmarješke Toplice: Ob 21.04 je v Šmarjeti meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šmarjeta so vodo izčrpali iz prostorov.

Škocjan: Ob 21.11 je v Dobruški vasi meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Grmovlje, kateri so spremenili tok vode.

Sevnica: Ob 13.37 je v naselju Pavla vas zaradi udara strele zagorelo ostrešje gospodarskega poslopja. Posredovali so gasilci PGD Tržišče, Sevnica, Šentjanž in Krmelj, ki so požar omejili in pogasili. Ogenj je uničil 10 kvadratnih metrov ostrešja.

Ivančna Gorica: Meteorna voda ob neurju je zalila nekaj stanovanjskih in gospodarskih objektov. Močan veter pa je podrl nekaj dreves. Posredujovale so gasilske enote GZ Ivančna Gorica.

Grosuplje: Močan veter ob neurju je odkril nekaj stanovanjskih objektov. Posredovale so gasilske enote GZ Grosuplje.

Brežice: Popoldan je del občine zajelo neurje z močnim vetrom. Na Bizeljskem je tako na streho stanovanjske hiše padlo drevo in poškodovalo ostrešje. Gasilci PGD Bizeljsko so drevo odstranili in zasilno pokrili streho s folijo. V naselju Rigonce je močan veter delno razkril in poškodoval strehe na petih objektih. Gasilci PGD Rigonce so objekte pokrili ali pa zaščitili s folijo.

Toča, Bič (vir: Neurje.si)
Uničene poljščine (okolica Ivančne Gorice)
Uničene poljščine (okolica Ivančne Gorice)
Toča na Dolenjskem (vir: Neurje.si, FB)

Vir: SPIN 112, Arso Vreme (X) in Neurje.si (FB)

Napoved: Vremensko dogajanje se je ponoči umirilo, vremenoslovci burnejšega vremena vsaj nekaj dni na pričakujejo

A. L.