Primerjava cen goriva med Slovenijo in Hrvaško

(vir: arhiv)

V torek opolnoči so se cene dizelskega goriva, najbolje prodajanega bencina MB95 in kurilnega olja spremenile. Podražilo se je dizelsko gorivo, bencin in kurilno olje pa sta v Sloveniji nekoliko cenejša.

Primerjava cen s Hrvaško pa pokaže, da so cene pri sosedih precej nižje kot v Sloveniji, posebno to velja za dizelsko gorivo in kurilno olje.

Razlika v cenah med Slovenijo in Hrvaško je v višjih davkih v Sloveniji. Na Hrvaškem so cene goriva enake na vseh prodajnih mestih, v Sloveniji pa so na črpalkah ob avtocesti bistveno višje, saj prodajalci lahko te prosto oblikujejo.

Primerjave cen za liter goriva so naslednje (v evrih):

Slovenija Hrvaška
Dizel 1,463 1,38
Bencin 95 1,473 1,47
Kurilno olje 1,099 0,84

V Sloveniji se je podražil liter dizelskega goriva (za 0,1 centa). Bencin in kurilno olje sta cenejša za 2,2 oz. 0,4 centa.

Na Hrvaškem se ceni za dizelsko gorivo in kurilno olje nista spremenili, liter bencina pa je dražji za 2 centra.

Na Hrvaškem je bistveno cenejši tudi plin. Plin je na Hrvaškem 1,07 evra za kilogram. Plin v plinski jeklenki je 1,64 evra za kilogram. 10-litrska jeklenka stanke 16,40 evra, v Sloveniji je približno podvojena.

Nove cene bodo veljale do vključno ponedeljka, 17. junija 2024.

Spomnimo. Cene naftnih derivatov so bile v Sloveniji bistveno nižje kot npr. na Hrvaškem. Liter 95-oktanskega bencina in liter dizla sta poleti 2020 v Sloveniji stala po 1 evro. Zdaj pa smo že dlje časa priča, da so goriva na Hrvaškem praviloma cenejša. Razlog je v davkih, ti so na Hrvaškem nižji kot v Sloveniji.

M. D.