Golobova vlada zapira vrata do podatkov s trga nepremičnin

Stanovanja v Črnomlju (vir: Stanovanjski sklad RS)

Vlada, oziroma ministrstvo za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič, je med sveženj predlogov davčnih sprememb “vtaknila” tudi predlog sprememb zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Predlagajo pomembno novost – evidenco trga nepremičnin bi delno zaklenili za javnost in vpogled omogočili le še cenilcem, poročajo Finance.

 

Gre za javno dostopno bazo o sklenjenih poslih na trgu nepremičnin. Ta je lahko v precejšnjo pomoč tako kupcem kot prodajalcem nepremičnin, iz baze je namreč razvidno, po kakšni ceni in kdaj je bila kupljena oziroma prodana neka nepremičnina.

Za kaj gre, so pri Financah ponazorili s primerom: Če ste v preteklosti denimo kupovali stanovanje na Rusjanovem trgu v ljubljanskih Fužinah in ste v pripravah na pogajanja s prodajalcem želeli poiskati primerljive transakcije, ste te podatke lahko razmeroma preprosto pridobili – in to za točno določena stanovanja. Po novem ne bi bilo več tako, namesto točno določenih poslov boste lahko dobili le še podatke o tem, kaj in po kakšni ceni se je denimo prodalo na širšem območju, ki vas zanima.

Omenjene evidence je odprl zakon, ki je bil leta 2006 je bil sprejet v času prve vlade Janeza Janše. Ta je v takratnem predlogu zakona v delu, ki zadeva množično vrednotenje in odprte evidence trga nepremičnin, med drugim zapisala: “Tak sistem je nujno potreben za zagotovitev metode, ki bo omogočila množično vrednotenje nepremičnega premoženja na podlagi tržnih vrednosti za različne javne namene …, zagotavljala preglednost trga nepremičnin, spodbudila ažurnejše evidentiranje podatkov o nepremičninah ter omogočila uporabo podatkov o trgu nepremičnin čim širšemu krogu zasebnih uporabnikov …”

Edini, ki v tej zgodbi pridobiva, so cenilci – če boste želeli kakovostno informacijo s trga, se boste morali obrniti nanje, zaključujejo Finance.

A. V.