Primerjava cen goriva med Slovenijo in Hrvaško

(vir: arhiv)

Opolnoči so se cene pogonskih goriv na bencinskih črpalkah izven avtocest zaradi nižjih cen na borzah znižale. Enako je tudi na Hrvaškem, kjer pa so cene nižje kot v Sloveniji in to povsod, tako v notranjosti kot ob avtocestah. 

Razlika med Slovenijo in Hrvaško je v višjih davkih v Sloveniji.

Primerjave cen za liter goriva so naslednje (v evrih):

Slovenija Hrvaška
Dizel 1,462 1,38
Bencin 95 1,495 1,49
Kurilno olje 1,103 0,84

Hrvaška vlada je ob nižjih cenah na borzah znižala tudi trošarinski davek na pogonska goriva. Slovenska vlada tega ni naredila. Pričakovano je bilo celo zvišanje davka, vendar se to najverjetneje zaradi bližajočih se volitev ni zgodilo.

Na Hrvaškem je bistveno cenejši tudi plin. Plin je na Hrvaškem 1,02 evra za kilogram. Plin v plinski jeklenki je 1,59 evra za kilogram (10-litrska jeklenka stanke 15,90 evra).

Nove cene bodo veljale do vključno ponedeljka, 3. junija 2024. Na Hrvaškem se cene ne razlikujejo glede na notranjost ali ob avtocesti. V Sloveniji pa so ob avtocestah cene bistveno višje, saj jih prodajalci lahko prosto oblikujejo.

Spomnimo. Cene naftnih derivatov so bile v Sloveniji bistveno nižje kot npr. na Hrvaškem. Liter 95-oktanskega bencina in liter dizla sta poleti 2020 v Sloveniji stala po 1 evro. Zdaj pa smo že dlje časa priča, da so goriva na Hrvaškem praviloma cenejša. Razlog je v davki, ti so na Hrvaškem nižji kot v Sloveniji.

M. D.