Prijeli 34 ilegalnih migrantov, še 5 so jih vrnili Italijani

Tako danes izgleda na mejnem prehodu Maljevac, na bosanski strani. (vir: klix.ba)

S policijskih uprav Novo mesto in Koper poročajo o prijetju 34 ilegalnih migrantov. Na območju občine Črnomelj so jih prijeli 10, na koprskem območju pa 24. Še 5 so nam jih vrnili Italijani, vsi so zaprosili za azil.

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so policisti včeraj in danes do 6. ure izsledili in prijeli 10 ilegalnih migrantov.

Prijeli so jih na območju krajev Dobliče in Črnomelj. Gre za državljane Afganistana in Pakistana.

S PU poročajo, da policijski postopki s prijetimi še niso zaključeni. To pomeni, da se še ne ve, ali jih bodo odpeljali v azilni dom ali pa morda le vrnili na hrvaško stran.

Z informacijami manj skopi so s Policijske uprave Koper.

Danes poročajo, da so policisti v zadnjih 48 urah prijeli 24 ilegalnih migrantov. Od tega je bilo 11 državljanov Pakistana, 9 Afganistana, 3 Sirije in 1 Libije.

Sedem jih je izrazilo namero, da bodo zaprosili za mednarodno zaščito, 5 so jih vrnili hrvaškim varnostnim organom, za 12 oseb pa postopek še traja, ker so bili prijeti ponoči.

Še 5 so jih vrnili iz Italije: S PU Koper poročajo, da so jim italijanski varnostni organi vrnili 5 oseb, državljanov Irana. Vsi so zaprosili za azil.

S PU Koper so hkrati sporočili, da so danes ponoči, ob 2.42, policisti poskušali v Obrovu ustavili osebni avto fiat (enoprostorec), ki so mu sledili iz Podgrada. Vozilo ni ustavilo, temveč je voznik pospešeno peljal naprej. Sledili so mu do Kozine, kjer se je pobegli voznik zaletel v podvoz.

V vozilu je bilo 8 oseb, državljanov Pakistana, ki so v Slovenijo prišli nelegalno, in 2 državljana Italije, voznik in sopotnik. Odvzeta jim je bila prostost, celotna zadeva pa je še v obravnavi.

S Policijske uprave Ljubljana ne poročajo o prijetih ilegalnih migrantih.

Kako je na mejnem prehodu Maljevac?

Bosanski mediji poročajo, da se okoli 150 ilegalnih migrantov, ki so se na tem območju zadrževali štiri dni in v šotorih prespali tri noči, domnevno pripravlja na vrnitev v Bihać, kjer jih naj bi namestili v migrantske centre. Ti že zdaj pokajo po šivih.

C. R.