sreda, 17 julija, 2024
Doma Bela krajina Prijeli 137 ilegalnih migrantov

Prijeli 137 ilegalnih migrantov

Fotografija je simbolična. (Migranti na Vučjaku, v centru ob meji med BiH in Hrvaško).

Slovenski policisti so v preteklem vikendu prijeli 137 ilegalnih migrantov, od tega PU Novo mesto 25, PU Ljubljana 20, PU Maribor 14 in PU Koper kar 78.

Iz pregleda prijetih je razvidno, da se povečuje število ilegalnih prehodov turških državljanov, kar je nedvomno posledica tega, da je slovenska vlada Turčijo pred kratkim označila kot t. i. nevarno državo.

Glede na policijske uprave so migrante prijeli na naslednjih območjih:

PU Novo mesto: Prijeli so 25 ilegalnih migrantov. Pri tem so jih 24 prijeli v krajih Čudno selo, Pusti Gradec, Golek pri Vinici, Dragatuš, Kvasica (Občina Črnomelj), Meniška vas, Novo mesto (Občina Novo mesto) in Javorovica (Občina Šentjernej).

Prijeti so se izrekli za državljane Irana (10), Pakistana (5), Bangladeša (3), Egipta (3) in Maroka (3).

Policijski postopki s prijetimi še niso zaključeni, zato se ne ve, ali jih bodo vrnili na hrvaško stran ali pa jim bodo policisti nudili brezplačen taksi prevoz do azilnega doma v Ljubljani.

Na mejnem prehodu Dobova so v tovornem vlaku našli Libijca in ga vrnili na hrvaško stran.

PU Ljubljana: Prijeli so 20 ilegalnih migrantov, od tega 10 v Kostelu in 10 na območju Ljubljane. Prijeti so se izrekli za državljane Alžirije, Indije in Pakistana.

PU Maribor: Prijeli so 14 ilegalnih migrantov (Turka, Sirijca, Iračana in Maročana). Turek je zaprosil za azil, z nekaterimi postopki še niso zaključeni, nekaj pa jih bodo vrnili na hrvaško stran. Sirijca so prijeli na vlaku v Središču ob Dravi.

PU Koper: Prijeli so 78 ilegalnih migrantov, od tega na območju Ilirske Bistrice 33, Kozine 22, Kopra 15, mejnega prehoda Jelšane 5 in Sežani 3.

Zanimivo je, da nihče ni zaprosil za azil in jih bodo vrnili na hrvaško stran. O tem obravnavajo še 3 državljane Kosova in po enega iz Brazilije, Gruzije in Albanije zaradi suma storitve sprovajanja ilegalcev.

Prijeti so se izrekli za državljane: Turčije (29), Pakistana (29), Alžirije (8), Sirije (3), Maroka (3), Mongolije (2), Tunizije (2), Afganistana (1) in Eritreje (1).

Iz ostalih policijskih uprav o izsledenih in prijetih ne poročajo.

C. R.