Prihaja novi migrantski val

Fotografija je simbolična (vir: kamenjar.com)

S toplejšimi dnevi prihaja novi val prehodov ilegalnih migrantov, poroča Radio Mrežnica iz Duge Rese. Karlovška policija jih je včeraj že »čakala« na območju od Novigrada na Dobri do Jarčega Polja, blizu hrvaško-slovenske državne meje. Po tej poti gredo naprej, mejna Kolpa na območju občine Črnomelj (Vinica, Preloka …) ni več daleč, Belokranjcem je to območje dobro poznano.

Prebivalci na Hrvaškem so skupino migrantov včeraj opazili v kraju Gršćaki (na območju Duge Rese) in Dubravci (nedaleč od Jarčega Polja). Pot gre nato preko reke Dobre proti Sloveniji.

Radio Mrežnica poroča, da se z otoplitvijo ponovno vzpostavljajo migrantske poti iz Bosne do Hrvaške in nato do Slovenije.

V teh dneh se je nov krog ilegalnih prehodov spet začel, hrvaški prebivalci jih čedalje več videvajo ob prometnicah, na lokalnih poteh, ob hišah in vikendih.

Včeraj je bilo na tej poti opaženih tudi več policijskih vozil, »skorajda ob vsakem slapu ali tamkajšnjih mostovih, na mestih ob prehodu reke Dobre«, je na svoji spletni strani zapisal Radio Mrežnica. – tukaj

V torek pa so bosanske oblasti sporočile, da v Unsko-sanskem kantonu (na območju Bihaća in Cazina) migrantov ne bodo več sprejemali, saj za to nimajo prostora, kapacitete v njihovih migrantskih centrih so namreč polne. V kantonu je trenutno več tisoč ilegalnih migrantov, ki čakajo na nadaljevanje poti. Največ jih je nastanjenih v centru Bira v Bihaću, kjer jih je že okoli 2.000, prostora pa je dovolj le za 1.500 oseb. To pomeni, da je center že zdaj prenapolnjen. Bira pa je le eden od začasnih migrantskih centrov v kantonu. V njem je pred tednom dni prišlo tudi do množičnega pretepa, v katerem je sodelovalo več sto migrantov, več deset jih je bilo poškodovanih, nekateri tudi težje. – kamenjar

J. M.