Pridite po svojo merico belokranjske narave in kulture!

Kolpa, Bela krajina

Svoj dopust lahko preživimo tudi drugače, kot le v čakanju v razbeljeni pločevini na cestah pred mejnimi prehodi. Je namreč že tako, da vsaka država posebej preverja, kdo in pod kakšnimi, tudi zdravstvenimi, pogoji vstopa v njihovo državo. Zato tudi takšni zastoji pred mejnimi prehodi, kot smo jim bili priča včeraj in so med nekaterimi državljani povzročali tudi precej negodovanja.

Na hrvaški meji so namreč budno preverjali, ali potniki izpolnjujejo pogoje, tudi zdravstvene, za vstop v njihovo državo, na nekaterih mejnih prehodih se je zato na vstop čakalo tudi dve uri in več.

Podobno je bilo tudi na Karavankah, kjer so občasno zapirali celo predor, tam je popotnike ob vstopu v našo državo preverjala slovenska policija. Na avstrijski strani je bila kolona vozil dolga tudi do 6 kilometrov.

Dopust lahko preživimo tudi v domačih krajih

Vsemu temu pa se lahko tudi izognemo. In sicer tako, da dopustujemo doma, v domačih krajih. V teh dneh se po družbenih omrežjih vrstijo fotografije kristalno čiste vode reke Kolpe.

Vzpostavljen je tudi spletni portal kjer so zapisali: “Dragi naši sledilci! Naj vas spomnimo, da lahko turistične bone unovčite tudi pri nas, v Beli krajini.

Kje vse lahko prespite, kaj lahko obiščete, doživite in okusite si lahko preberete in ogledate na www.belakrajina.si. Pridite po svojo merico belokranjske narave in kulture!”

Mag. Maja Kocjan

Znana Belokranjka mag. Maja Kocjan je ob tem zapisala:

“Veliko možnosti je za vse vrste aktivnosti, vsekakor pa priporočam spust po Kolpi s kanuji in bo doživetje zagotovo nepozabno!”

Kolpa kristalno čista in idealna za osvežitev

Temperatura reke Kolpe v Sodevcih je 19 stopinj Celzija, na Primostku ima voda 21 stopinj Celzija. Podatki o kakovosti vode kažejo, da je voda povsod primerna za kopanje, njena kakovost pa na vseh kopališčih ob reki Kolpi skladna s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Podatke o kakovosti kopalnih voda lahko spremljate oz. preverjate na spletni povezavi: Karta kopalnih voda

Čas ob Kolpi lahko preživite tudi rekreativno, urejenih poti ne manjka. Ena od teh je naslednja:

Kristalno čista reka Kolpa

Foto: kraji.eu in drugo

C. R.