“Priča smo izvedbi odločitve, ki dovoljuje ponovno uvedbo komunizma” (video)

Vse večji del javnosti nekatere zadnje poteze vlade vidi kot poskus vračanja v čase nekdanjega nedemokratičnega sistema, komunizem. Na slednje vse bolj naglas opozarjajo tudi nekateri vidni posamezniki, nazadnje je na to v TV Odmevih opozoril vidni ustavni pravnik Jurij Toplak.

 

Toplak, sicer profesor na pravni fakulteti v Mariboru, je v TV Odmevih komentiral namero vlade, da mimo zakona razreši del programskih svetnikov RTV Slovenija in tako skuša politično prevzeti našo največjo nacionalno rtv-hišo. Toplak je opozoril, da je to, kar se dogaja trenutno, vse skupaj posledica lanske odločitve ustavnega sodišča, s katero je to zavrnilo predlog, da programa SD in Levice, ki med drugim zagovarjata skrajne ideje komunizma, spozna za neustavna in ju prepove. “Slovenska ustava po lanski odločitvi sodnikov tako dovoljuje ponovno uvedbo komunizma in to je zdaj izvedba,” je v TV Odmevih opozoril Toplak.

Vlada Roberta Goloba je sicer v zadnjem času sprejela vrsto odločitev, ki nakazujejo na njeno spogledovanje z idejami totalitarnega komunizma. Med drugim je v DZ zavrnila predlog SDS, po katerem bi DZ s posebno resolucijo obsodil vse tri svetovne totalitarizme – nacizem, fašizem in komunizem. Nedavno je ukinila praznovanje dneva spomina na žrtve komunizma, vladni vidni predstavniki, npr. kulturna ministrica Asta Vrečko pa se udeležujejo prireditev, ki poveličujejo komunizem, na primer ustanovitve Komunistične partije Slovenije. Vlada je tudi ukinila muzej slovenske osamosvojitve, s katerim je Slovenija jasno pretrgala z nekdanjim nedemokratičnim sistemom.

A. V.