Pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa med najučinkovitejšimi državami na svetu

Slovenija je pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa med najučinkovitejšimi državami na svetu, to je potrdila tudi prestižna britanska Univerza v Oxfordu. Uspehi pri zajezitvi širjenja koronavirusa pa omogočajo tudi postopno odpravo nekaterih omejitev.

Tako je vlada včeraj sklenila, da s ponedeljkom vrata odpirajo trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim tudi vulkanizerske.

Frizerski in kozmetični saloni bodo odprti s 4. majem.

Vlada je sklenila, da lahko s ponedeljkom spet obratujejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo. V teh prodajalnah bodo lahko nakup v času od 8. do 9.30 opravile izključno ranljive skupine, in sicer invalidi, nosečnice in starejši od 65 let. Slednji samo v tem času.

Prav tako bodo odprte kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga.

Odprte bodo tudi servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, kot so vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles.

Na voljo bodo storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela.

Mogoč bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Dovoljene bodo športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih.

Pred vstopom v prostore bo za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok.

S 4. majem pa bodo potrošnikom na voljo tudi nekatere druge storitve. Vrata bodo lahko odprli frizerski in kozmetični saloni, prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, ter saloni za nego psov in mačk ter ostalih živali.

Slovenija med najuspešnejšimi

Da je Slovenija pri obvladovanju širjenja okužb z novim koronavirusom zelo uspešna, je potrdila tudi prestižna britanska Univerza v Oxfordu, ki spremlja in ocenjuje ukrepe vlad za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, nato pa na podlagi 13 različnih meril sestavi t. i. indeks odzivnosti.

Slovenija je pri tem dosegla najvišjo možno vrednost, to je 100 točk od 100 možnih, s čimer se je postavila ob bok državam, ki so v spopadu s koronavirusom najuspešnejše.

Pri sestavljanju indeksa s točkami ovrednotijo 13 meril, kot so zapiranje šol, zapiranje delovnih mest, prepoved javnih dogodkov, ustavitev javnega potniškega prevoza, kampanje javnega informiranja, restrikcije gibanja znotraj držav, omejevanje mednarodnih potovanj, fiskalni ukrepi, monetarni ukrepi, nujne investicije v zdravstveni sistem, investicije v razvoj cepiv, politika testiranja prebivalstva in sledenje kontaktom okuženih. Pri tem ocenjujejo, kako hitre in odzivne so bile države pri sprejemanju teh ukrepov glede na hitrost širjenja epidemije.

Kot je razvidno iz raziskave, je večina držav ukrepe stopnjevala z naraščanjem števila okuženih, a se med seboj države razlikujejo po hitrosti njihovega sprejemanja. Velika Britanija je na primer stroge ukrepe uvedla šele po tisoč potrjenih primerih okužb, medtem ko je Južna Koreja ukrepala prej.

Slovenija je med državami, ki so bile najbolj odzivne, skupaj še z na primer Novo Zelandijo, Izraelom in Hrvaško.

Več o raziskavi je mogoče prebrati na htukaj

C. R.