torek, 18 junija, 2024
Doma Bela krajina Prodaja kruha: Nekateri še kar vztrajajo po starem

Prodaja kruha: Nekateri še kar vztrajajo po starem

Medtem ko so se pri Mercatorju in Sparu odločili, da takoj ob razglasitvi epidemije svoje pekovske izdelke na samopostrežnih mestih zaščitijo z embalažo, pri Lidlu in Hoferju še naprej vztrajajo pri enakem načinu prodaje tovrstnih izdelkov kot pred epidemijo. 

Tako Lidl kot Hofer kupcem sicer svetujeta uporabo zaščitnih rokavic pri rokovanju s pekovskimi izdelki, vendar je bilo tako že tudi pred razglašeno epidemijo z novim koronavirusom.

Dejstvo je, da številni opozarjajo na možnost higiensko spornega obnašanja posameznikov, kjer v trgovinah zasledimo marsikaj: od tega, da rokavic sploh ne uporabljajo, do tega, da prebirajo pekovske izdelke in se s tem dotikajo drugih, jih vračajo nazaj na police in podobno.

V obeh trgovinah tudi sicer ne preverjajo, kako učinkovito je ob vhodih razkuževanje rok posameznikov. Možnost okužbe je vsekakor zelo velika.

Ko so pri Nova24tv.si preverjali, kakšna so navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so ugotovili, da ta sicer od trgovcev zahteva, da se živila v delikatesi in pri prodaji kruha predpakirajo v posebnem prostoru na manjše porcijske enote. Vendar pa so novinarji po podrobnejšem proučevanju ugotovili, da NIJZ pri svojih zahtevah ni dosleden in med preventivne ukrepe ne uvršča zaščite pekovskih izdelkov v posebno zaščitno embalažo.

V Mercatorju in Sparu so to zaščito uvedli kot samoumevno. Ostalih prodajalcev živil nismo preverjali. Lidl pa zavrača trditev, da gre pri nepakiranih izdelkih za potencialni vir okužbe. Med drugim tudi zatrjujejo, da je prodaja kruha v njihovi pekarni oblikovana v skladu s (higienskimi) standardi HACCP. Zagotavljajo tudi, da so ob področje Lidlove pekarne namestili dodatna razkužila in poziv k skrbi za higieno rok ter dodali navodila, naj se kupci dotikajo zgolj izdelkov, ki jih nameravajo kupiti. Vprašanje je seveda, kako je s tem v praksi.

Tudi Hofer odgovarja, da so kupcem na voljo higienske rokavice. Ob pojavu epidemije pa da so – tudi oni – na področje svežih pekovskih izdelkov namestili dodatna opozorila za obvezno uporabo rokavic pri postrežbi.

Kot kaže so v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje precej nedosledni. Glede trgovcev pa? Po obisku trgovin v teh dneh tako lahko potrdimo, da kupci po kruhu in pekovskih izdelkih, kot nam jih v tem času ponujata Lidl in Hofer, bistveno manj posegajo. Ob takšnih “ukrepih” takšen nakup ravno “ne sede”.

C. R.